home - Nieuws en Uitslagen - Nijs MKF De Wide Stege - Jirnsum

Zie ook: www.dewidestege.nl en www.twitter.com/dewidestege


Berber Ekema (Poppenwier) eerste meisjeskampioen De Wide Stege
Jirnsum, 08-02-13 - Na een spannende strijd, waarbij de eind-uitslag pas kon worden bepaald door het totaal aantal gescoorde punten te tellen, kwam Berber Ekema uit Poppenwier als winnares uit de bus van het eerste clubkampioenschap voor meisjes in Jirnsum. Leila Moufakkir uit Reduzum moest genoegen nemen met de tweede plaats. Beide speelster hadden drie van de vier gespeelde wedstrijden gewonnen.

Er waren erg spannende partijen te zien, waarbij alle deelneemsters minimaal één wedstrijd wisten te winnen: de meiden zijn na twee jaar trainen behoorlijk aan elkaar gewaagd.

Kimswerder dames strijken de prijzen op bij de Wide Stege in Jirnsum

Voor het eerst sinds 2009 (!) stond er in Jirnsum weer een damestoernooi op de agenda. Een aantal net gestarte Jirnsumer Katsjes durfden de confrontatie nog niet aan, waardoor de gasten uit Kimswert in de meerderheid waren.

Er werd spannend gekaatst waarbij de enkelpartij tussen moeder en dochter, Boudie en Anne, van een hoog niveau was. Anne wist deze partij met 11-10 in haar voordeel te beslissen, maar Boudie Bierma werd met 1 wedstrijdpunt meer overall winnaar.

Het was de eerste 'uitwisseling' tussen Kimswert en Jirnsum en er zijn gelijk een aantal vervolgafspraken gemaakt: De Wide Stege verwacht op het Open Fries Kampioenschap One Wall wat van 3 tot 7 juni wordt gespeeld op de buitenbaan in Jirnsum, zeker een aantal Kimswerder parturen op de lijst.

Wibe Nicolai (Nijmegen) 5e clubkampioen MKF De Wide Stege
Het aantal deelnemers viel door de concurrentie met het schaatsen wat tegen op het vijfde clubkampioenschap van de One Wall club in Jirnsum.

Bij de heren eindigden, na 6 vaak spannende matches waarin op het scherpst van de snede werd gespeeld, in beide poules 2 spelers met evenveel punten en gaven de tegenpunten de doorslag. De finale (best of three) ging uiteindelijk tussen Nijmegenaar Wibe Nicolai en Grouster Boy Sjonger. Nicolai was duidelijk het meest fit van de beide spelers. De eerste set bracht nog de nodige spanning en werd beslist op 11-9 in het voordeel van Wibe. Uittredend clubkampioen Boy Sjonger kon het in de tweede set letterlijk niet meer bijbenen (11-2) en Wibe Nicolai kon na vijf mislukte missies de krans en de "Jiske fan de Wide Stege" mee naar huis nemen. Hij is met zekerheid de eerste Nijmegenaar ooit die een One Wall toernooi wint.
Het damestoernooi is uitgesteld tot 3 februari a.s.

Geslaagd 'out of the hat' toernooi op It Keatsplein in Jirnsum
Geen 'traditioneel' slottoernooi maar een vrij toegankelijk 'out of the hat' toernooi voor iedereen die daar maar zin in had. MKF de Wide Stege kan terugzien op een geslaagde dag. 's Ochtends werd door de jeugd anderhalf uur enthousiast gekaatst en 's middag was het met 9 heren en 3 dames volle bak op it Keatsplein in Jirnsum. Er werd gespeeld om de baard van de keizer, maar dat betekende zeker niet dat er minder fel werd gestreden. Na ruim 3 uur stapten Jogchem Huisman en Sjerrie Hoekstra als overwinnaar van de baan met 2 puntjes meer dan Jan Bosch en Bauke Nicolai. Een geslaagde gezellige sportieve middag was de eindconclusie van de deelnemers en daarmee was het doel van het bestuur bereikt.

Jan op 't Hof heeft van het toernooi enkele honderden foto's geschoten! Die zijn HIER te zien.
Foto: Sam Nierop serveert
© www.pictureasart.com

 

Paul IJsselmuiden en Anno Wytsma in de krans op 1e Iepen Frysk Kampioenskip Muorrekeatsen
Jirnsum 13 juli 2012 -Na een spannende eindstrijd die uitmonde in een 3-setter konden Paul IJsselmuiden en Anno Wytsma de kransen in ontvangst nemen op het eerste Iepen Frysk Kampioenskip Muorrekeatsen. Zij zijn een jaar lang houder van de "Gouden Japke", een replica van de Jirnsumer Kat. De premie was voor Peter Postumus en Sjoerd Riemersma: Nadat deze zich in de tweede set goed hadden hersteld van het verlies in de eerste, kwamen ze er in de tiebreak van de finale niet meer aan te pas: 0-11.
Beide finalisten liepen vlot door de halve finales. Wytsma en IJsselmuiden speelden taktisch sterk tegen Nicolai sr en Boy Sjonger met 21-11 als eindresultaat. Sam Nierop en Wibe Nicolai moesten ook met 11 punten genoegen nemen in de halve eindstrijd tegen Postumus en Riemerma.

MKF De Wide Stege kan terugzien op een geslaagd 4-daags toernooi. Afgelopen maandag en dinsdag zijn op It Keatsplein in Jirnsum de voorrondes gespeeld. Na een wat lauwe start op maandag, werden dinsdag een aantal uitstekende en spannende wedstrijden gespeeld. Donderdag werden in de kwartfinales de jongens van de mannen gescheiden. De weergoden waren de club goed gezind. Alle wedstrijden konden zonder onderbreking in een prima sfeer worden gespeeld en de publieke belangstelling was goed. Het 1e Iepen Frysk Kampioenschap Muorrekeatsen zal zeker een vervolg krijgen.

Het toernooi in cijfers:
Kwartfinales:
Remco Den Dulk / Sake Weiland/ Tarek Laarif - Wibe Nicolai / Sam Nierop: 8-21
Sjoerd Riemersma / Peter Postumus - Sjerrie Hoekstra / Erwin Knol: 21-14
Jogchum Huisman / Jan Sake Bosch - Bauke Nicolai / Boy Sjonger: 19-21
Anno Wytsma / Paul IJsselmuiden - Bouke Poelsma / Sjoerd Boonstra: 21-11
Halve finales:
Wibe Nicolai / Sam Nierop - Sjoerd Riemersma / Peter Postumus: 11-21
Bauke Nicolai / Boy Sjonger - Anno Wytsma / Paul IJsselmuiden: 11-21
Finale:
Anno Wytsma / Paul IJsselmuiden - Sjoerd Riemersma / Peter Postumus 15-11/6-15/11-0

 

Geslaagd jeugdtoernooi Jirnsum:
winst voor Hendrik & Wilco en Marije & Leon.

Op woensdagmiddag 2 mei kon bij MKF De Wide Stege in Jirnsum eindelijk de 'aftrap' worden gegeven voor het 2e outdoor jeugdtoernooi van het seizoen. Vanwege het gure weer was het toernooi op 28 april afgeblazen en dat bleek een goede keuze. Het weer was prima en met 12 deelnemers was de opkomst ook goed. De ervaring van de spelers met het spel varieerde nogal, maar het lukte toch om redelijk evenwichtige teams te vormen. Er werd in 2 poules met 3 dubbelteams gespeeld waarbij de teams 2 keer tegen elkaar speelden. CIOS student Berend Riemersma fungeerde als toernooileider en scheidsrechter. Na de eerste ronde waren er nog geen afgetekende winnaars zodat na de hamburgers en cola de strijd moest worden beslecht. In de A-poule ging de winst naar Hendrik (Friens) en Wilco (Jirnsum). In de B-poule bleken Marije (Poppenwier) en Leon (Nieuw Leusden) het beste gescoord te hebben. De prijzen werden net voor half zes door Berend uitgereikt. De kaatsers waren het er snel over eens dat dit toernooi binnenkort een vervolg moet krijgen. In de planning staat in ieder geval het 2e ALS-muurkaatstoernooi in Jirnsum (voor jeugd én senioren) op zaterdag 30 juni a.s.

Milan Keulen wint jeugdtoernooi Jirnsum,
Boy Sjonger pakt krans bij de heren.
De afsluiting van het indoorseizoen bij MKF De Wide Stege in Jirnsum werd net als de opening trouwens, buiten gespeeld. Het weer was te mooi om de zaal in te duiken. Bij de jeugd speelde de zon niet alleen een positieve rol: hoge ballen waren in het begin lastig te zien. Er waren zes spelers, 3 jongens (Milan, Jorrit en Joshua) en drie meisjes (Berber, Jente en Leila). In verschillende samenstelling werd er door iedereen 4 partijen gespeeld. De eerste wedstrijden was het even wennen, maar in de loop van het toernooi ging het spelniveau flink omhoog. Milan kwam na wat rekenwerk als eerste uit de bus. Een mooie generale voor het jeugd-mix-kampioenschap op 21 april a.s..
Bij de heren was de opkomst helaas wat laag, maar dat mocht de pret niet drukken. Ook hier werd gedubbeld waarbij de spanning er na de eerste partij eigenlijk al wat uit was. Boy kon na 2 winstpartijen (21-1 en 21-4) het verlies in de laatste partij met 18-21 niet deren. De krans (gesponsord door Oleanders) kon mee naar Grou.

AnnoWytsma succesvol op revanchetoernooi MKF De Wide Stege
Jirnsum 26-02-2012 - Een echte revanche-partij op het clubkampioenschap kon het niet worden bij MKF De Wide Stege in Jirnsum. Clubkampioen Boy Sjonger moest helaas geblesseerd toekijken. Het werd wel een 'drege' partij, waarbij de zon met name op baan 2 voor extra complicaties zorgde. Anno Wytsma wist al zijn 5 partijen met winst af te sluiten, al moest hij daarvoor redelijk diep in de reserves tasten. Aan het einde van de middag werd hij door de voorzitter 'yn'e hage setten'. Bij de jeugd was Marije spekkoper. Zij won al haar partijen en kon na afloop de bokaal meenemen naar Poppenwier.
 

 

Anno Wytsma wint ALS-toernooi Jirnsum
Jirnsum, 18 juni 2011 - De geplande toernooien in het centrum van Jirnsum, waar de ALS-festiviteiten plaatsvonden, konden helaas niet doorgaan. Door de harde wind was het niet verantwoord om de mobiele kaatsmuur daar op te bouwen. Daarom werd op It Keatsplein op Sportpark De Bining gespeeld. Voor het eerst in een A en B-klasse. Ondanks de erg harde wind die dwars over de baan stond, werden er mooie rally's en spannende partijen gespeeld. In de B-klasse moesten de tegenpunten in de dubbelwedstrijden bepalen wie in de enkelfinale tegen Jan Bosch mocht spelen. Met één tegenpunt minder dan Sjerrie Hoekstra, werd dat Anita Kant.
Jan Bosch was te sterk voor Anita en ging voor het eerst in zijn kaatsloopbaan met een krans naar huis.

In de A-klasse waren Boy Sjonger en Anno Wytsma de finalisten. Tot 8-6 bleef de finale partij redelijk in evenwicht maar daarna trok Anno net wat vaker aan het langste eind. De eindstand werd bepaald op 15-7. De finale is voor de liefhebbers via YouTube beschikbaar.

De inleg van het toernooi gaat in de pot voor onderzoek naar de ongeneeslijke spierziekte ALS. Het geannuleerde ALS-Jeugdtoernooi zal op 16 juli a.s. worden gespeeld. Op 10 juli organiseert MKF De Wide Stege het Senioren Simmertoernoai.

Nieuwe indoorbanen in Grou, Akkrum en Jirnsum
In Boarnsterhim worden op de valreep, de gemeente wordt binnenkort opgedoekt, nog een 3-tal nieuwe basisscholen gebouwd met inpandige gymzalen. Zowel in Akkrum, Grou als Jirnsum worden deze gymzalen voorzien van een indoor muurkaatsbaan. Samen met de outdoorbaan op sportpark de Bining in Jirnsum beschikt Mid-Fryslân dan over een 4-tal muurkaatsbanen. De in Jirnsum gevestigde muurkaatsvereniging is zeer ingenomen met de plannen. De club heeft naast Jirnsumers ook een aantal Grousters en Akkrumers onder haar leden en zal mogelijkerwijs in die dorpen vanaf najaar 2012 ook (jeugd-)trainingen en competitie aanbieden.

 

Atje Keulen-Deelstra opent It Keatsplein in Jirnsum
Jirnsum - Zaterdag 16 april heeft schaatslegende Atje Keulen-Deelstra met het onthullen van het naambord de outdoor baan van MKF De Wide Stege in Jirnsum geopend. Met de opening van de baan is de jongste sportvereniging van Jirnsum klaar om te groeien.

Voorzitter Bauke Nicolai memoreerde in zijn speech de lange lijst van instellingen die de realisatie van de baan mogelijk hebben gemaakt. Naast de ongeveer EUR 20.000,-- die met de realisatie van het project gemoeid was, is door een 30-tal vrijwilligers ruim 500 uren in de transformatie van het terrein gestoken.

Na de openingsceremonie werd de baan direct bezet door de lokale jeugd. In de avonduren werd het eerste mixed dubbel jeugdtoernooi gespeeld. Een 6-tal teams speelde een volledige competitie, waarbij het duo Berend Riemersma en Anke Langhout aan het langste eind trok.

Op zondag was de Belgische bondscoach Geert Vandervelde met zijn peloteteam te gast in Jirnsum. In het team van Kokejane speelt voormalig Europees kampioen en regerend Belgisch kampioen Andy Couteau. Hij gaf samen met zijn teamgenoten een demonstratie van zijn kunnen. Het was voor de leden van De Wide Stege een mooie gelegenheid om met kaatsers van een ander caliber te sparren.

Het zeer geslaagde zonovergoten openingsweekend werd afgesloten met een clubtoernooi. In een zeer spannende finale werd het duo Bauke Nicolai/Berend Riemersma na een 10-6 voorsprong met 10-11 naar de 2e plaats verwezen door Anno Wytsma en Sjerrie Hoekstra.

 

Sam Nierop indoorkampioen 2010/2011 enkelspel MKF De Wide Stege Jirnsum
Jirnsum 8 januari 2011 - Het 3e enkelspel indoorkampioenschap van MKF De Wide Stege heeft in Sam Nierop een verrassende winnaar gekregen. In de eerste poulewedstrijd nam hij een beslissende voorsprong tegen titelverdediger Anno Wytsma, die resulteerde in een 15-12 winst. Daarna leek hij alleen in de wedstrijd tegen Bauke Nicolai nog in de problemen te komen (3-8 achter), maar wist ook die wedstrijd in z'n voordeel te beslissen: 15-10. In poule B hield Boy Sjonger goed stand, ook in de sleutelpartij tegen Paul IJsselmuiden.

Na een spannende strijd om de 3e stek tussen Wytsma en IJsselmuiden die door die laatste met 15-9 werd gewonnen, werd de finale tussen Sam Nierop en Boy Sjonger voor de nieuwe kampioen een formaliteit. Sjonger was totaal leeg gespeeld en de winst ging met 11-3 en 11-8 in twee sets naar Nierop. Sam Nierop is daarmee de derde houder van de wisseltrofee "De Jiske fan De Wide Stege". Het revanche toernooi is op 12 februari.

 

MKF De Wide Stege moet diep buigen voor Italiaanse muurkaatsers.
Easterein 3-aug-2010 -Vooraf hadden Berend Riemersma, Jorrit Damsma en Hendrik Zeinstra zich wel kansen toegedacht in het eerste sportieve treffen tussen de muurkaatsclub uit Jirnsum en het Italiaanse Nizza Monferrato. Het pakte wat anders uit. Cazzolato, Avigliano en Corsi gunden in de 6 onderlinge wedstrijden (3 enkel wedstrijden en 3 dubbel wedstrijden) geen enkele set aan de Friezen.

In de rallies konden de Friezen wel meekomen maar de Italianen bleken daarin steeds net iets zekerder en taktisch sterker. De kleine Corsi viel daarbij op door zijn zeer sterke opslag, waarmee hij met name in het enkelspel ace op ace scoorde. Met 6 tegen 0 ging de Euroclub Cup, die de inzet was van het toernooi, na een bezoek aan de PC in Franeker, mee naar Nizza Monferrato. "De buitenkaatsbaan in Jirnsum had toch een jaar eerder moeten worden aangelegd." was de conclusie. Omdat Jirnsum nog niet beschikt over volwaardige banen, werden de wedstrijden gespeeld in Sporthal de Greidhoeke in Easterein.

 

Italiaanse muurkaatsers te gast bij MKF De Wide Stege
Easterein - Jirnsum - Op dinsdag 3 augustus a.s. zullen jeugdspelers van MKF De Wide Stege (Jirnsum) de degens kruisen met een 7-tal jeugdspelers uit het Noorditaliaanse Nizza Monferrato. Het wordt het eerste One Wall clubtreffen op het Europese vaste land.

De matches tussen MKF De Wide Stege en S.C. Monferrato zullen plaatsvinden in Sporthal De Greidhoeke in Easterein, die beschikt over een 3-tal banen. De aanvang is 14.00 uur. Publiek is welkom. Na afloop van het muurkaatstoenooi zal het gezelschap om ongeveer 8 uur afreizen naar Sportpark De Bining in Jirnsum voor de prijsuitreiking. Daar zullen de Italiaanse spelers ook kennis maken met het Friese spel. Woensdag zullen de kaatsertjes en hun gevolg een bezoek brengen aan de PC in Franeker.

De wedstrijden vinden plaats onder de vlag van de Expulsum Ludere Association, die ook grondlegger is van de One Wall Federation Cup, een internationaal muurkaatstoernooi voor landenteams (dames en heren). In november wordt hiervan de 3e editie gehouden in Imperia aan de Italiaanse Bloemenriviéra.

 

Oranje Fonds maakt begroting buitenbaan Jirnsum sluitend met bijdrage van EUR 5.000,--
Jirnsum. juli 2010 - Met het toekennen van de bijdrage door het Oranje Fonds, kan MKF De Wide Stege eindelijk beginnen met de bouw van een publieke buitenbaan op Sportpark De Bining te Jirnsum. Inmiddels is er overeenstemming met met de Gemeente Boarnsterhim over de vormgeving van de baan en de inrichting van het terrein. Naar verwachting kan Bouwbedrijf Bootsma direct na de bouwvak met de realisatie van de baan starten.

Het Oranje Fonds is het grootste, nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer € 22 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland, op Aruba en de Nederlandse Antillen. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en De Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds

Jan Bosch nieuwe secretaris MKF De Wide Stege in Jirnsum
Met de komst van Jan Bosch is voorzitter Bauke Nicolai “verlost” van het secretariaat. Jan is afkomstig van Swichum, maar woont al weer een aantal jaren in Jirnsum. Het nieuwe correspondentieadres van de club is: Dekamastrjitte 10, 9011 WE Jirnsum.

De komende tijd zal het bestuur alle energie steken in de realisatie van de buitenbaan op sportpark de De Bining. Zodra deze klaar is, zal de club daar een aantrekkelijk programma bieden met trainingen, competities en toernooien. Om de laatste gaten in de begroting te dekken wordt op 17 mei in Jirnsum een huis-aan-huis verkoopactie houden: Poerbêste Fryske droege woarst foar in skaplik pryske! De nieuwste Muorrekrante van De Wide Stege is HIER te downloaden.

Anno Wytsma wint Rabobank Clubkampioenschap MKF "De Wide Stege" Jirnsum
Na een spannende finale-partij heeft Anno Wytsma beslag gelegd op de indoor clubtitel singles bij MFK De Wide Stege in Jirnsum. Halverwege de 2e set leek het pleit beslecht in het voordeel van Paul IJsselmuiden: Nadat deze de eerste set met 11-4 had gewonnen, kwam hij de 2e set op een royale 9-1 voorsprong. Anno Wytsma vocht zich echter terug in de wedstrijd door deze set met 11-10 te winnen. Ook in de beslissende 3e set gaven de finalisten elkaar weinig ruimte, maar Anno trok daarin met 11-8 aan het langste eind. Bauke Nicolai versloeg in de strijd om de kleine premie coming-man Berend Riemersma in een spannende pot met 15-13. Het toernooi werd voor de finalerondes opgefleurd door een optreden van de plaatselijke street dance groep onder leiding van Kim Rijpma.

 

Wytsma wint generale clubkampioenskip
Jirnsum 21-11-2009 -
Nei in spannende keatserij is Anno Wytsma winner wurden fan it twadde toernoai fan dit winterskoft. Hy wist alle 5 partijen mei winst ôf te sluten. Paul IJsselmuiden waard twadde. Bauke Nicolai tredde. It toernoai is de opmaat nei it Rabobank Clubkampioenskip dat op 16 jannewaris 2010 hâlden wurdt.

 


 

Paul IJsselmuiden winnaar 1e toernooi MKF De Wide Stege
Jirnsum 10-10-09
- Paul IJsselmuiden is zaterdag winnaar geworden van het eerste indoor clubtoernooi van MKF De Wide Stege in Jirnsum. Na in de poule alle drie wedstrijden te hebben gewonnen, moest hij in de finale de degens kruisen met de winnaar van poule B, Bauke Nicolai. Deze kwam twee keer op twee punten voorsprong, maar na 2 return fouten op de opslag van Paul kon de deze de wedstrijd met 11-8 in zijn voordeel beslissen. Paul IJsselmuiden is daarmee de eerste houder van de Italiaanse Wisselbal.

De derde plaats was voor Boy Sjonger (Grou) die de troostfinale met 11-3 wist te winnen van de Mark van der Meulen (Leeuwarden). Het volgende toernooi staat op 21 november op het programma.

Geslaagd Petéca-toernooi op mid-zomerdag
Jirnsum Juni 2009 - Toen duidelijk was dat het Beachvolleybal dit jaar niet doorging, is het bestuur van MKF De Wide Stege gekomen met een alternatief programma, PETÉCA., een zuidamerikaans (indiaans) kaatspel. We hadden er al wát ervaring mee, maar het was toch even afwachten of zo'n voor Jirnsum nieuw spel, aan zou slaan. Dat heeft het zeker gedaan! Met 6 parturen in de groep 10-13 jaar en maar liefst 13 in de groep 14 jaar en ouder werd het een attractief toernooi.

Bij de jongste groep waren de jongens toch nét even te sterk. Alleen Atjella wist samen met Milan tot de finale door te dringen, waarin Jelle en Rutger de eindoverwinning claimden door met 26-19 te winnen.

Bij de 'senioren' werd gespeeld in een winnaars- en verliezersronde. Rond een uur of acht werd daar de grand-finale gespeeld met een zeer spannend verloop. Sjeik Tarek Laarif (voetballer) en Kevin Carrol (hurlingspeler uit Ierland) moesten het daar opnemen tegen een 3-tal muurkaatsers, Sam, Jogchem en Jan. In de finale, waarin het verschil nooit meer dan 1 punt was, werd de eindstand afgeklokt op 18-19 waarmee "The Irish-Dutch Hazard" het onderspit delfde.

In de kleine finale waren muurkaatsers van het eerste uur, Bauke en Sake duidelijk te sterk voor het gelegenheidsduo Peter en Gerrie: 18-13.

Al-met-al een aardige activiteit die zeker een vervolg zal krijgen. Er werd na afloop al gefluisterd over een op handen zijnd open Fries kampioenschap.... De opbrengst van het toernooi komt ten goede aan ALS-Friesland.

 

Meer Nieuws en Uitslagen >>