"One Wall Handball Day"
17 maart 2013 te Franeker
One Wall Handball a.k.a. muurkaatsen. Wil jij het leren spelen? Wil jij praktische tools aangereikt krijgen? Wil jij een certificaat “One Wall Handball”-initiator ontvangen? Wil jij in een gezellige sfeer enkele wedstrijden spelen? Kom dan kennismaken met deze fantastische nieuwe sport!

Ben je ouder dan 16 jaar, kom dan op 17 maart a.s. naar de “One Wall Handball Day”, georganiseerd door de projectgroep “One Wall” van de KNKB te Franeker in de sporthall “De Trije”.

Het programma is als volgt :
09.00 – 10.30 uur : Praktische tools One Wall (oefeningen in de zaal)
10.30 – 12.00 uur : Theorie One Wall Handball
12.00 – 13.00 uur : Documentaire "Big Blue"

13.00 – 16.00 uur : Toernooi voor IEDEREEN

Tijdens de lunchpauze wordt de prachtige film "Big Blue" vertoond. Deze geeft een mooi beeld van de Handball-scene in New York. De toegang is gratis!

Aanmelden tot 14 maart 2013 bij de KNKB via info@knkb.nl Ook voor al je vragen kun je hier terecht!

Geslaagd 'out of the hat' KNKB trainings-toernooi in Franeker

Twintig spelers van zeer diverse pluimage melden zich zondag voor een inlooptoernooi in De Trije in Franeker. Ruim 2 uur werd er in verschillende samenstellingen enthousiast gedubbeld. Met het inlooptoernooi maakt de KNKB een nieuwe start met de zondagmiddag toernooien. De volgende gelegenheid is op 24 maart in Sporthal "De Greidhoeke" in Easterein. Daar is vanaf 12.00 uur een introductieles met wedstrijdjes voor jeugd en volwassenen die graag kennis willen maken met one wall handball en om 13.30 uur start een inlooptoernooi voor senioren = 16+. Er wordt op sterkte ingedeeld, dus iedereen kan meedoen! Aanmelden hoeft niet maar wordt wel op prijs gesteld. Dat kan via Facebook of info@knkb.nl.
Voor de jeugd is er op vrijdag 22 maart vanaf 5 uur een One Wall toernooi in De Trije in Franeker. Aanmelden kan eveneens via Facebook of email: info@knkb.nl (tip: als jij je aanmeld via Facebook, nodig dan gelijk even wat vrienden uit! thnx!)

Sjoerd Atze beste One Waller Kimswert

Zondag 3 maart speelden de Kimster one-wallers alweer hun tweede toernooi van dit jaar. De deelname was niet zo groot, het plezier was daarentegen duidelijk hoorbaar.
Na vijf speelrondes met verschillende maten en tegenstanders waren er twee spelers die vier partijen hadden gewonnen. Sjoerd Atze de Jong had nét vier punten meer dan Harmke Bijlsma-Johnson en won daarmee de prachtige krans en natuurlijk het heerlijke vleespakket. Tiny Osinga won de derde prijs.
Na afloop werden de prijzen uitgereikt door voorzitter Wybe de Jong. In de bar van Piers’ Stee was het nog lang gezellig.
Het volgende toernooi is op zondag 21 april. Voor meer info check www.kvdehelfrichs.nl

Wibe Nicolai (Nijmegen) wint ook revanchetoernooi Jirnsum

Wibe Nicolai stond zondag, vier weken na het clubkampioenschap opnieuw in de krans. In de eerste ronde van het revanchetoernooi bij MKF de Wide Stege in Jirnsum trof hij Boy Sjonger, mede-finalist op het clubkampioenschap. Hij won daarvan met duidelijke cijfers en wist ook de overige tegenstrevers met prima spel stuk voor stuk af te troeven. Jan Bosch (Jirnsum) werd verdienstelijk tweede.

De (meeste) spelers van De Wide Stege traden voor het eerst aan in de lang verwachtte blauw-oranje clubtenu's.

 


EEN BOOST VOOR ONE WALL
Geert Vandervelden bij presentatie One Wall project: 
In vier jaar tijd moet One Wall in Nederland uitgroeien tot een volwaardige zelfstandige tak van sport!


Dat was de kern van het verhaal tijdens de presentatie van project "Een Boost voor One Wall" in Sportstad Heerenveen.
Vandervelden benadrukte dat One Wall in de markt zal worden gezet als een sport voor iedereen ongeacht sexe, ras, leeftijd. Ook mensen met geestelijke of fysieke beperkingen horen uitdrukkelijk tot de doelgroep.

In het project zal de aandacht worden verdeeld over recreatief, competatief en internationaal One Wall. De eerste prioriteit ligt op het bundelen van bestaande initiatieven en het creëren van een aantrekkelijke wedstrijdagenda. Het project zal zich zeker niet beperken tot de grenzen van het traditionele kaatsgebied.

One Wall sluit met de urban uitstraling van de sport perfect aan bij de behoefte van de jeugd om zich op extreme, uitdagende sporten te storten.

Voor het creëren van banen pleitte de kersverse projectleider voor creativiteit: "het hoeven in eerste instantie geen perfecte 5 bij 6 meter muren te zijn. In elk zaaltje en op elk plein kan met simpele middelen een One Wall baan worden gemarkeerd. Gewoon beginnen is het devies"
 


Berber Ekema (Poppenwier) eerste meisjeskampioen De Wide Stege

Jirnsum, 08-02-13 - Na een spannende strijd, waarbij de eind-uitslag pas kon worden bepaald door het totaal aantal gescoorde punten te tellen, kwam Berber Ekema uit Poppenwier als winnares uit de bus van het eerste clubkampioenschap voor meisjes in Jirnsum. Leila Moufakkir uit Reduzum moest genoegen nemen met de tweede plaats. Beide speelster hadden drie van de vier gespeelde wedstrijden gewonnen.

Er waren erg spannende partijen te zien, waarbij alle deelneemsters minimaal één wedstrijd wisten te winnen: de meiden zijn na twee jaar trainen behoorlijk aan elkaar gewaagd.

Elke vrijdag in De Trije:
One Wall inloopuren Jeugd
Zin om vrijdagmiddag een uurtje of anderhalf One Wall te spelen? Dan moet je je tussen half vijf en 10 voor vijf in De Trije in Franeker melden! Er is voor de jeugd tot ongeveer 16 jaar de mogelijkheid om mee te doen aan out-of-the-hat toernooitjes. Vanaf 5 uur wordt er gespeeld. Hoe? Dat hangt af van de opkomst. Je hoeft nergens lid van te zijn en er is geen inleg! Iedereen is welkom! Neem gerust je vrienden of vriendinnen mee. Dus: sneakers in de tas en naar de Trije!

Kimswerder dames strijken de prijzen op bij de Wide Stege in Jirnsum

Voor het eerst sinds 2009 (!) stond er in Jirnsum weer een damestoernooi op de agenda. Een aantal net gestarte Jirnsumer Katsjes durfden de confrontatie nog niet aan, waardoor de gasten uit Kimswert in de meerderheid waren. meer>>

Harmke Bijlsma pakt de krans in Kimswert. Bij de jeugd winnen Rixt Fokkema en Sander Wiersma

Afgelopen zondag is in Kimswerd het derde muurkaatstoernooi gehouden. Maar liefst veertien dames en heren speelden vier partijen van tien minuten en er werd gestreden op het scherpst van de snede. De toon werd in de eerste partij al gezet en de hele middag waren er spannende partijen te zien. meer>>

Muurkaatsen in Grou? Dat kan!!!
In de gymzaal van de nieuwe brede school in Grou is een One Wall baan gekomen. KV It Wetterlân heeft hier voor de senioren een 2-tal introductietrianingen gepland.De data voor de introducties zijn op zondag 17 februari van 11.00 uur – 13.00 uur en zondag 10 maart van 16.00 uur tot 18.00 uur.

Op zondag 7 april zal  de eerste One Wall wedstrijd op de nieuwe baan worden georganiseerd.

Je opgeven voor de introductietrainingen kan tot de donderdags (14-2 / 7-3) voor de desbetreffende datum via email.

Wibe Nicolai (Nijmegen) 5e clubkampioen MKF De Wide Stege
Het aantal deelnemers viel door de concurrentie met het schaatsen wat tegen op het vijfde clubkampioenschap van de One Wall club in Jirnsum.

Bij de heren eindigden, na 6 vaak spannende matches waarin op het scherpst van de snede werd gespeeld, in beide poules 2 spelers met evenveel punten en gaven de tegenpunten de doorslag. De finale (best of three) ging uiteindelijk tussen Nijmegenaar Wibe Nicolai en Grouster Boy Sjonger. meer>>

 

Tijdelijk(?) op YouTube de docu "Big Blue" uit 2001
Niet meer te koop of te huur maar door een enthousiaste liefhebber opgeladen op YouTube: de documentaire "Big Blue" over de One Wall Handball scene in New York. Kijk en huiver!

 

Geert Vandervelden als projectleider One Wall aan de slag bij de KNKBGeert Vandervelden stopt per 1 januari a.s. als bondscoach voor België en wordt per die datum projectleider One Wall bij de KNKB. In het nieuwe beleidsplan van de KNKB is One Wall duidelijk neergezet als kaatsvorm met een enorme potentie voor de toekomst. Met het fantastische WK van 2012 heeft het One Wall een positieve indruk achter gelaten bij het Friese publiek.

Geert Vandervelden laat het Belgische nationale team met pijn in het hart achter, vooral vanwege de uitstekende band die hij met zijn spelers heeft opgebouwd, maar zo verklaarde hij: "De Nederlandse kaatsbond heeft mij een aanbod gedaan wat ik niet kon afslaan". 

Volgens de KNKB gaat Vandervelden nauw samenwerken met Tjalling van der Berg, Pieter Tienstra en Theunis Piersma. Deze laatste is namens de KNKB vertegenwoordigd in het bestuur van de WWBA (World WallBall Association), de organisatie die verantwoordelijk is voor de internationale kalender van het muurkaatsen. De WWBA heeft bij haar oprichting eerder dit jaar Olympische aspiraties uitgesproken.

De focus binnen het One Wall project ligt zowel op recreatief gebied als bij de topkaatsers. Opleidingen en kennisoverdracht zal worden verzorgd vanuit de Friesland Bank Kaatsacademie. Ook zaken als scouting, talentenopleiding en begeleiding behoren tot het aandachtsgebied van Vandervelden.

De reacties op de benoeming van Vandervelden zijn onverdeeld positief. Oud topkaatster Afke Hijlkema reageerde op Facebook verheugd op het nieuws: "Gelukkig, krijgt het One Wall eindelijk de aandacht die het al jaren nodig heeft!"

Janny Visser wint weer in Kimswert!
Afgelopen zondag is in Kimswert het kersttoernooi muurkaatsen gehouden. Maar liefst dertien dames en heren speelden vier partijen van tien minuten. Janny Visser wist alle vier te winnen. Anne Monfils en Anneke Westra wonnen beide drie partijen en na optellen van de individuele punten werd Anne nipt tweede. De dames gingen met een groot vleespakket naar huis.

De krans was in kerststijl gemaakt door Feikje van der Duim. Het was een gezellige, sportieve middag en op 27 januari wordt het volgende toernooi gespeeld.

2e Iepen Frysk Kampioenskip One Wall van 3-7 juni 2013
De 2e editie van het Iepen Frysk Kampioenskip Muorrekeatsen / Open Frisian WallBall Championship zal worden gehouden van 3 tot 7 juni 2013 op it Keatsplein te Jirnsum. Dat heeft de organisator, MKF De Wide Stege bekend gemaakt.

De club heeft besloten van dit evenement, waarvan de eerste editie in juli van dit jaar is gehouden, haar jaarlijkse hoogtepunt op de wedstrijdkalender te maken. Het toernooi zal naast een hereneditie, ook een damestoernooi kennen. Mogelijk wordt vanaf 2014 nog een jeugdtoernooi aan het evenement toegevoegd. Het streven is om in 2013 25 dubbelteams aan de start te krijgen, met daarbij een aantal aansprekende buitenlandse spelers.

We Play BIG.
We believe in the size of the fight. Not the size of
the fighter. We give everything and leave nothing
for the ride home. We play this game because we
love it, embrace those with a passion for it, and
rebuff the ones who don’t.

We sweat. We grunt. We leave our guts on the
court. And, we want YOU to join us.

(tekst en afbeelding: edtlhandball.com)


One Wall Handball zorgt voor spectaculaire groei Ierse kaatsbond
Het kaatsen in Ierland maakt een groei door die niet eerder is vertoond: In 2 jaar tijd is het aantal kaatsclubs met maar liefst 26% gestegen en het aantal leden van GAA Handball met meer dan een derde.

De basis voor deze groei is de aanleg van 164 nieuwe one wall banen, voornamelijk in en bij  scholen. Op deze nieuw aangelegde banen wordt een succesvol introductieprogramma gedraaid. Vrijwel wekelijks worden er nieuwe one wall clubs opgericht. Ook de aandacht van de Ierse zender TG4 voor het muurkaatsen heeft een flinke bijdrage geleverd aan de groeispurt van de sport.

Het aantal deelnemers aan het Iers one wall kampioenschap, waarvan op 6 juli a.s. de 16e editie van start gaat , is in 4 jaar tijd verdriedubbeld: in 2008 werd voor het eerst het aantal van 200 spelers benaderd. Dit jaar verwacht de bond er ruim 600.
Het Iers kampioenschap zal worden gespeeld in Dublin, in de Citywest Convention Centre waar in oktober van dit jaar ook het WK muurkaatsen zal worden gespeeld. GAA Handball verwacht dat het WK ruim 2000 sporters uit 33 landen naar Ierland zal brengen. "Handball is coming home" is het motto van de Ierse groeicampagne. Het lijkt te lukken.


World Wall Ball Association (WWBA) is eindelijk een feit!
Nadat een eerdere poging om de oprichting van de WWBA te formaliseren voor de initiatiefnemers op een teleurstelling uitliep, zijn op 11 februari in Dublin eindelijk de handtekeningen gezet. De oprichters bestaan uit de CIJB, WHC en de GAA. De Basken zetten voorlopig nog in op hun eigen variant van One Wall Handball, Frontball genaamd en participeren (nog) niet in de nieuwe organisatie.

Doelstelling van de WWBA is in eerste instantie om te komen tot een goede spreiding in de wedstrijdagenda. Zo is de agenda voor 2012, waar in een tijdsbestek van enkele maanden zowel het WK voor individuele spelers (Ierland) als het WK voor landenteams (Nederland) zullen worden gespeeld, bepaald niet gelukkig. De WWBA is voortaan verantwoordelijk voor beide kampioenschappen. Daarnaast is één van de doelstellingen om One Wall Handball op de agenda te krijgen bij de World Games en de kandidatuur van het kaatsspel op de Olympische agenda te krijgen.

De bakermat voor de nieuwe organisatie ligt in Italië waar de initiatiefnemers van de One Wall Federation Cup Carlo Berrino en Massimo Corsi in 2007 en 2008 voor het eerst teams van de verschillende internationale kaatsorganisaties samen brachten, met het idee om te komen tot één wereldwijde One Wall Handball organisatie. Ook de naam van de Ier Tom O'Conner moet hier genoemd worden: Hij was het die eind jaren 90 in Ierland het One Wall Handball weer een plaats op de (wedstrijd-)agenda gaf.

WHC, CIJB en GAA tekenen intentieverklaring:
Wereld Spelen als aanloop naar Olympia?
Valencia, 27 februari 2011 - De voorzitters van drie internationaal werkende kaatsfederaties, hebben in Valencia de aanzet gegeven tot de oprichting van de Wereld Federatie voor One Wall Handball. In deze verklaring respecteerd men elkaars overige kaatsvormen, maar geven aan samen te zullen werken om One Wall Handball als wereldwijde kaatsvorm te promoten. Als eerste doel is gesteld om hoe dan ook vertegenwoordigd te zijn op de Wereld Spelen die in 21013 in de stad Santiago de Cali in Colombia zullen plaatsvinden. De nieuwe federatie zal meer dan 50 landen van 5 continenten vertegenwoordigen. Een sterke troef van de nieuwe organisatie is, dat het een niet gering aantal landen vertegenwoordigd, die tot nu toe maar zeer beperkt vertegenwoordigd zijn op de Olympische Spelen.

De drie federaties hebben een technische commissie ingesteld die de statuten van de nieuwe organisatie vorm zal geven, welke in overeenstemming moet zijn met het Olympisch Handvest.

De heer Franco Pineda van het Columbiaans Olympisch Commité verklaarde dat de Columbiaanse regering zich er voor in zal zetten One Wall Handball als gast te ontvangen op de Wereld Spelen en sprak de hoop uit dat One Wall handball snel door zal groeien naar de Olympische status.

Het eerste internationaal aansprekend toernooi is het WK dat in 2012 in Ierland zal worden gehouden. Door steun van de Ierse overheid kan dit evenement bijdragen aan een proffessionele uitstraling van de kaatssport.

Gerelateerde links: Levante/EVM | England Handball | Wereld Spelen | Santiago de Cali |