home - SPECIAL WK CIJB te Franeker 2012

After the goldrush....
Ook even moeten afkicken na een week genieten op het WK-kaatsen? Iedereen is weer over tot de orde van de dag. De feestjes zijn gevierd en hier en daar zijn wat wonden gelikt. Een tevreden Nederlands team met een af en toe letterlijk 'glânzjende' bondscoach. De organisatie kan trots zijn op een goed georganiseerd kaatsevenement waar het altijd kritische Fryske publiek misschien wel als de grootste winnaar uit de bus is gekomen. Met de woorden "Hjir dogge je it foar" vertaalde voorzitter Theunis Piersma na afloop van de herenfinale bij het muurkaatsen ongetwijfeld de gevoelens van de hele organisatie, inclusief de vele tientallen vrijwilligers. Sa ist mar krekt!

Onder het motto "ieder einde is een nieuw begin" zal de WK-week haar sporen nalaten in de Nederlandse kaatswereld. Voor veel kaatsfans was het WK een eerste kennismaking met het muurkaatsen. Niet alleen de Nederlandse muurkaatsers hebben wat los gemaakt bij het publiek: de artiesten uit Puerto Rico en Mexico hebben dat zeker ook gedaan! "We moeten zorgen dat in iedere gymzaal en op elk schoolplein zo'n muurkaatsbaan komt." tekenden we op uit de mond van een kaatsfan na afloop van de schitterende finale die de heren ons hebben voorgeschoteld. Wij zijn benieuwd naar de initiatieven die de komende weken en maanden in en buiten Friesland op dit gebied worden ontwikkeld. Ons advies aan iedereen die vindt dat er meer moet gebeuren met dit prachtige spelletje: Wacht niet op wat een ander doet: doe wat je wilt en je zult zien dat je meer kunt dan je denkt!

Puerto Rico wereldkampioen muurkaatsen. Nederland pakt ZILVER!
Franeker 31-08-2012 - De opmaat naar de finale, de laatste poulewedstrijd tegen Italië, was veelbelovend. Miranda Scheffer en Marieke Beckers stuurden de Italiaanse dames, Marta Mascarello en Martina Garbarino in een 'perfect game' (11-0 en 11-0) terug naar de kleedkamers. In de andere poulewedstrijd deden de Puertoricaanse dames hun sportieve plicht door met 3-11 en 0-11 van Spanje winnen.

De hoop en ietwat valse verwachtig was dat Nederland een boeiende finalepartij aan het publiek kon voorschotelen. Jessica Lopez en Sophie Murphy dachten daar anders over. In de eerste set kwam Puerto Rico in een mum van tijd op een 5-0 voorsprong. Nederland, met Miranda Scheffer en Harmke Siegersma kreeg geen gelegenheid om in de wedstrijd te komen. Het pleit werd beslecht met 11-3. In de tweede set, waarin Marieke Beckers de plaats van Harmke innam, kreeg Nederland ook geen voet aan de grond. Met een mishit van Murphy en een killshot van Marieke wist team-NL twee keer te scoren. Meer gunde de terechte wereldkampioen 'ons' niet: 11-2. Puerto  Rico pakt de cup en Miranda, Marieke en Harmke kunnen zeer tevreden zijn met het zilver! Spanje rekende in de kleine finale gemakkelijk af met Chili en kon daardoor het brons incasseren.

De Nederlandse dames kunnen terugkijken op een geslaagd optreden tijdens het one wall toernooi: in de poulefase maar 1 setje verloren en nog (maar) twee maten te klein voor de wereldtop: De uitdaging voor de komende jaren is om dat gat te dichten. (foto: KNKB)

Nederlandse dames na dag 1 op medaillekoers
Franeker 30-08-2012 - Na dag één van het muurkaatsen bij de dames hebben Miranda Scheffer, Marieke Beckers en Harmke Siegersma zich in de kopgroep genesteld. Vrijdagavond speelt Nederland de laatste poulewedstrijd tegen de Italiaanse dames. Nederland heeft waarschijnlijk aan 1 set voldoende om zich te plaatsen voor de finale. Deze wordt aansluitend op de poulewedstrijd gespeeld. Puerto Rico heeft zich volgens verwachting als 1e geplaatst voor de finale. De strijd om de 3e plaats zal waarschijnlijk gaan tussen Ierland en Spanje.

De uitslagen: Nederland - Ierland 2-1, NL - Engeland 2-0, NL - Chili 2-0, NL - Puerto Rico 0-2 en NL - Spanje 2-0.

Puerto Rico troeft in spectaculaire finale Mexico af
WALLY AMARO MAAKT HET VERSCHIL! (WALLY IS THE SHIT!)
Franeker 29-08-2012 - Om de doorgaans wat onderkoelde Friezen in vervoering te brengen moet je nogal wat uit de kast halen. De Mexicaanse en Puertoricaanse muurkaatsers hebben dat in Franeker in de finale van het WK muurkaatsen geflikt. Na afloop van de finale kregen de hoofdrolspelers een minutenlang aanhoudende staande ovatie van het meer dan duizendkoppig publiek. De absolute hoofdrol in dit spectakelstuk werd opgeeisd door Wally Amaro, de leading man van Puerto Rico. In de eerste set pakten de Mexicanen een verrassende 5-0 voorsprong die ze niet meer uit handen gaven. Puerto Rico ging te veel mee in de powerplay van de Mexicanen en verloor daarmee de eerste set kansloos met 4 - 11. In de tweede set nam Wally Amaro het voortouw bij team PR en dat bracht de ommekeer in de wedstrijd. De Mexicanen wisten in de rally wel bij te blijven, maar die eindigden steeds met een ongenadige smash van Wally in de rechterhoek van de baan en als één smash niet genoeg was dan scoorde hij met de tweede of de derde. De tweede man bij Puerto Rico, Macho Diaz, schikte zich in de bijrol die na de 1e set voor hem was weggelegd en droeg daarmee bij aan de uiteindelijke overwinning. De 2e set ging met de 1 - 11 naar Puerto Rico en de Mexicanen zagen toen de bui al hangen. Ze konden duiken en verdedigen wat ze wilden: Er was maar één man baas op de baan en die eiste met een 7 - 1 winst in de tie-break de winst en daarmee het wereldkampioenschap op voor zijn land. Hotze Schuil zei ooit in een interview:  "Ik hoop dat ik de mênsen wat vermaakt hew". Daar is geen discussie over. Wally Amaro is dat gisteravond ook zeker gelukt: passie gekoppeld aan perfectie levert spectakel en respect op. Amaro heeft, samen met Edgar 'Macho' Diaz én zijn Mexicaanse tegenstrevers laten zien dat muurkaatsen topsport is met een hoge amusementswaarde. Felicitaciones y gracias!Belgie wint troostfinale met 2-0 van Spanje
Ook op baan 2 was het genieten geblazen. Het Spaanse team, dat tot vandaag op alle onderdelen van het WK buiten de prijzen was gebleven, was gebrand op het bezetten van de derde plaats in het muurkaatskampioenschap.

De Belgen staken daar een stokje voor: met 11-5 en 11-9 haalden de Belgen een streep door de rekening van de Spanjolen. Het niveau in deze partij was beduidend lager dan in de finale, maar de passie en beleving was er niet minder om. Op de foto wordt de overwinning door de Belgische spelers en hun gevolg uitbundig gevierd.

Nederlandse heren naar de kwartfinales op WK in Franeker
Franeker 28-08-2012 - Dinsdagochtend stond voor de Nederlandse heren als eerste Mexico op het menu. Zoals verwacht waren die moeilijk te verteren op de vroege ochtend. De jeugdige Kees van der Schoot had zich geen mooier debuut kunnen voorstellen. Nadat hij de schroom van zich af had gespeeld, toonde hij zich een degelijke en geslepen tegenstander van de Mexicanen voor wie foutloos spel de norm is. Het was niet zo dat Kees en Michel ze het vuur echt aan de schenen kon leggen, maar in de langere rally's konden ze prima meekomen. Met 7 á 8 fouten per set meer dan de tegenstander kom je uit op 11 - 6. Dat was dan ook in beide sets de eindstand. De publieke belangstelling was, zeker gezien het vroege uur waarop gespeeld werd, prima. (video, set 1 Nederland - Mexico)

In de tweede wedstrijd van de dag werd met een redelijk eenvoudige overwinning op Venezuela (11 - 1 en 11 - 4) een plaats bij de laatste acht van het toernooi veilig gesteld. In die kwart finale treft Nederland het ijzersterke Puerto Rico. Dit team kwam ondanks het ontbreken van topper Wallyl Amaro, als poule winnaar uit de bus door in een enerverende wedstrijd met 2 - 1 van Frankrijk te winnen. Amaro is overigens inmiddels gearriveerd en zal morgen tegen Nederland in de arena staan.

De andere kwart finales, die woensdag om 3 uur 's middags beginnen, zijn België - Ierland, Frankrijk - Mexico en Engeland - Spanje.


Nederland pakt belangrijke winst op WK tegen Italië: 2 -1
Franeker 27-08-2012 - Hans Wassenaar en Michel van der Veen hebben bij het muurkaatsen in de eerste poulewedstrijd tegen Italië het massaal opgekomen publiek waar voor hun geld gegeven. Het werd een spannende 3-setter. In de eerste set wisten ze na een achterstand van steeds 3 tot 4 punten, terug te komen tot 7 - 7, waarna beide teams kansen kregen om het op 10 - 10 af te maken. Het dubbeltje viel in de eerste set de kant op van Nederland: 11-10. De tweede set kende een vrijwel zelfde verloop. Hans en Michel moesten zich terugvechten uit een achterstand maar kwamen op 10 - 10 net te kort: de Italianen pakten deze set met 10-11. In de tie-break kwam Nederland, vooral door minder fouten te maken op een comfortabele 5 - 0 voorsprong. De Italianen wisten nog een paar puntjes te pakken. Met beheerst spel roeide Nederland met 7 - 2 de cruciale winst in deze partij binnen. Nederland moet nog minimaal 1 poulewedstrijd winnen om door te dringen tot de kwart finales. De kansen daarop lijken te liggen tegen het team van Venezuela. Dit team kreeg in Franeker kaatsles van topfavoriet Mexico: Met vrijwel foutloos spel zetten ze Venezuela eenvoudig in de touwen: 11 - 1, 11 - 1.

In de andere poules werden de krachtsverhoudingen duidelijk. Onze zuiderburen wonnen met goed spel van de gepassioneerd, maar niet al te slim spelende Argentijnen: 11 - 5 en 11 -6 waren de setstanden. De Engelsen rekenden in dezelfde poule al even eenvoudig af met Peru: 11- 1 en 11 - 2.

In poule B moest Puerto Rico noodgedwongen, Wally Amaro was nog niet 'in the house', met een mix team aantreden. Jessica Lopez klaarde de klus samen met Edgar 'Macho' Diaz zakelijk: Venezuela moest met  4 en 6 punten genoegen nemen. Frankrijk won in dezelfde poule reglementair van Ecuador (no show).

In poule C lijkt de strijd om de poulewinst te gaan tussen Ierland en Spanje. De jonge Ieren hadden geen enkele moeite met Paraguay: 11 -1 en 11 - 1 is een duidelijk verhaal. Tegen Spanje hadden de Colombianen niets in de melk te brokkelen: in de eerste set konden ze nog 2 puntjes bij elkaar sprokkelen, maar de Spanjaarden voltrokken in de 2e set het vonnis meedogenloos: 11 - 0.

De moraal van het verhaal? De Zuidamerikanen moeten het afleggen tegen Europa. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. De favorieten blijven overeind. Op de tweede dag zal er veel te genieten zijn. Zorg dat je er bij bent! Oh ja, toch nog één puntje van kritiek: De scheidsrechters deden vanavond vreselijk hun best, maar hadden geen huiswerk gedaan. Dat past niet bij een sport met Olympische pretenties. Verbeterpunt met prio 1 voor de W.W.B.A. volgens kenners.

Nederlands team in de startblokken voor het WK Kaatsen
Franeker 26-08-2012 - Na een gedegen voorbereiding is de selectie van de KNKB helemaal klaar voor WK-Kaatsen 2012 dat maandag van start gaat in Franeker. Aan het toernooi zullen een record aantal van 17 landen deelnemen. Nederland speelt in alle vier disciplines: Llargues, Muurkaatsen, Internationaal spel en Fries spel. Voor het muurkaatsen zijn door bondscoach Pieter Tienstra de volgende spelers en speelsters geselecteerd:
Heren

Hans Wassenaar
Kees van der Schoot
Michel van der Veen

Dames
Marike Beckers
Miranda Scheffer
Harmke Siegersma
Het duo Beckers en Scheffer is regerend Europees Kampioen bij de CIJB en Marike Beckers won in 2009 in Portland (USA) het wereldkampioenschap in de B-divisie van de World Handball Council (foto).
Hans Wassenaar werd vorig jaar oktober in een internationaal toernooi in het Belgische Huissignies runner-up achter Andy Couteau. De linkshandige Kees van der Schoot debuteert als selectiespeler op het senioren niveau.
Kijk voor de selectiespelers voor de andere kaatsvormen op de KNKB-site.

Poule-indeling WK Muurkaatsen Heren (speelschema/uitslagen)
(nrs 1 en 2 uit de poule plaatsen zich voor de 1/4 finales)

Poule A Poule B Poule C Poule D
1. Mexico 1. Puerto Rico 1. Ierland 1. Engeland
2. Venezuela 2. Uruguay 2. Paraguay 2. Peru
3. Nederland 3. Ecuador 3. Colombia 3. Argentinië
4. Italië 4. Frankrijk 4. Spanje 4. België

Poule-indeling WK Muurkaatsen Dames (speelschema/uitslagen)
(nrs 1 en 2 uit de poule plaatsen zich voor de 1/2 finales)

Poule A Poule B
1. Puerto Rico 1. Ierland
2. Colombia 2. Chili
3. Italië 3. Engeland
4. Spanje 4. Nederland

Wedstrijdprogramma WK Muurkaatsen in Franeker
Het muurkaatsprogramma tijdens het WK-kaatsen 2012 van de CIJB ziet er als volgt uit:
Maandag 27 augustus  20.00 - 22.30 uur Groepswedstrijden Heren
(met o.a. Nederland - Italië)
Dinsdag 28 augustus 9.00 - 13.00 uur Groepswedstrijden Heren
(met o.a. Nederland - Venezuela en Nederland - Mexico)
Woensdag 29 augustus 15.00 - 17.00 uur 1/4 Finales Heren
Woensdag 29 augustus 20.00 - 22.30 uur Halve finales en Finale Heren
Donderdag 30 augustus 9.00 - 13.00 uur Groepswedstrijden Dames
Vrijdag 31 augustus 20.00 - 22.30 uur Halve finales en Finale Dames

Meer info is te vinden op de speciale website: WK Kaatsen 2012

Ieren voor het eerst present op WK-Kaatsen van de C.I.J.B.
Lid van de C.I.J.B. zijn ze niet maar ze komen wel met een afvaardiging naar Franeker. Het past de Ieren eigenlijk helemaal niet: De voorbereidingen voor het wereldkampioenschap voor individuele spelers, wat in oktober in Dublin zal plaatsvinden, is in volle gang en op de Ierse muurkaatsagenda prijken deze week top-wedstrijden.

Bij de heren missen o.a. Robbie McCarthy en Tom Sheridan omdat ze in de finaleronde van de Ierse competitie moeten aantreden. Bij de dames is regerend Iers kampioen Lorraine Havern niet beschikbaar, wat voor de Nederlandse dames - die in de poulefase Ierland ontmoeten - kansen biedt. Pauline Gallagher, Iers kampioen One Wall in de klasse '23 jaar en jonger', neemt de honeurs waar. Zij zal samen met de ervaren Marianne Rushe de Ierse kleuren verdedigen. Bij de heren moet terdege rekening worden gehouden met Diarmuid Nash Iers reserve kampioen 2012. Door de afwezigheid van de gevestigde namen komen een aantal jeugdige spelers aan bod: Killian Carroll (Iers kampioen '19 en jonger') en Stephen Cooney (Iers kampioen '23 en jonger') debuteren als international op het senioren niveau.
De Ierse delegatieleiders hebben te kennen gegeven dat ze in Franeker concrete stappen willen zetten in de verdere ontwikkeling van de World Wall Ball Association, de dit voorjaar in het leven geroepen wereldwijde organisatie ter bevordering van One Wall handball.


(foto, Diarmuid Nash, met rode broek, in actie tegen Robby McCarthy)

Spanjaarden verwachten zware competitie op het WK in Franeker
De doelstelling van de Spanjaarden die naar het WK reizen is om één of meer titels mee naar huis te nemen, maar tegelijkertijd realiseren ze zich dat de competitie zwaar zal zijn. Spanje was tijdens het EK van 2010 bij de heren op eigen bodem verliezend finalist bij het muurkaatsen: De winst ging toen verrassend naar het team van Engeland. In Franeker zullen de Europese teams het in de strijd om het goud bij het muurkaatsen zwaar te verduren krijgen. De Spaanse heren spelen a.s. maandag de eerste poulewedstrijd tegen Colombia. Het Spaanse damesteam moet in de voorronde de degens kruisen met favoriet Puerto Rico, Colombia en Italië. Voor de dames start het muurkaatstoernooi op donderdagochtend. (foto: Federació de Pilota Valenciana)

Wijziging in team Puerto Rico: Wally Amaro aan de zijde van Macho
Het team waarmee Puerto Rico op het WK in Franeker zal zijn vertegenwoordigd is gewijzigd. Niet Alex Pastor maar de "hard hitter" Wally Amaro zal met captain Edgar 'Macho' Diaz aantreden in het 1-wall toernooi. "Macho" Diaz is met zijn 37 jaar één van de oud gedienden op het WK. Wally Amaro maakte in 2010 indruk tijdens de One Wall Federation Cup. Hij was afgelopen weekend finalist in het jaarlijkse Sky Bounce uitnodigingstoernooi in New York, waarin hij het moest afleggen tegen 'living legend' John 'Rookie' Wright.

Het damesteam van Puerto Rico is met Sofie Murphy, de grondlegger van het team, en de talentvolle Jessica Lopez (23) door de afwezigheid van de USA een belangrijke titelkandidaat bij de dames. Alle spelers van team PR wonen op dit moment in de USA.
(foto: boven Sofie Murphy en Jessica Lopez, onder Wally Amaro en Edgar "Macho" Diaz)

Debuterend muurkaatstalent Kees van der Schoot in actie
(Huissignies oktober 2011, samen met Freulewinnaar Allard Hoekstra)


 

Regerend kampioen One Wall Mexico komt opnieuw met topper Jorge Alcántara a.k.a. Nike naar WK
Met Jorge Alcántara in haar team zal Mexico opnieuw hoge ogen gooien op het WK Muurkaatsen in Franeker. Alcántara beter bekend als "Nike" won in 2008 in Ecuador het WK-muurkaatsen. Hij is daarnaast ook zeer succesvol in de Baskische variant van het spel: Zowel in 2003 als 2011 wist hij in het dubbelspel beslag te leggen op het goud op de Panamerikaanse Spelen. In het Franse Pau werd hij in 2010 2e op het WK van de Baskische Bond. Een geduchte tegenstander voor de andere top-landen dus.

Rode Duivels komen met sterk, jong One Wall team naar WK Franeker
KOMST TEAM USA STAAT OP LOSSE SCHROEVEN
Bondscoach Geert VanderVelden komt met een jong en sterk One Wall team naar het WK in Franeker. Naast de Belgische dubbel-kampioenen Guillaume Dumoulin en Sébastien Potiez treedt de jonge Dimitri Dupont (foto) aan als derde man. Dupont maakte in 2010 tijdens zijn internationaal debuut op het Europees jeugdkampioenschap een zeer sterke indruk.

De defintieve deelnemerslijst voor het WK wordt binnenkort bekend gemaakt. De komst van topteam USA staat op losse schroeven. Doordat de WK's voor landenteams (Franeker) en die voor individuele spelers (Dublin) erg kort op elkaar gepland staan, moeten sommige top-spelers een keuze maken. Die lijkt voor wat betreft de Amerikaanse spelers in het voordeel uit te vallen van het Ierse toernooi.

 

 


 

 

 

eXTReMe Tracker