home - Special WK Ierland 2012

Sunday in Dublin, Champions Day!
Dublin, Zondag 21-10-2012 - Na een week van inleidende beschietingen zijn op zondag de finales in hoofd-divisies van het WK Muurkaatsen in Dublin gespeeld. Wat direct opvalt is het ontbreken van een show-court. Slippertje van de Ierse organisatie! Hoezo Olympische ambitie? De spelers trokken zich gelukkig niets aan van het gebrek aan ambiance en gingen voor de titels tot aan de grenzen van hun kunnen.

De Heren Open Singles bijten het spits af met de enkelfinale tussen de geroutineerde Yuber "PeeWee" Castro en up-and-coming gentleman player Tywan Cook. Cook serveert de hele wedstrijd diep over links en weet veel rally's daarna direct met een killshot over rechts te beslissen. De eerste set gaat met 21-14 naar Cook. In het begin van de 2e set raakt PeeWee Castro door toedoen van Tywan Cook licht geblesseerd aan zijn linker pols, waardoor hij genoodzaakt is de serves over links met rechts te  beantwoorden. De rechter kant van de baan komt daardoor volledig open te liggen en dat past prima in de speelstijl van Cook die met 21-8 ook de tweede set pakt en daarmee zijn 1e wereldtitel.

De strijd om de dames enkeltitel was een Puertoricaanse vriendinnen aangelegenheid: Melinda Mendez en Jessica Lopez lieten dat op de baan niet blijken en legden een behoorlijke pot op de mat. Helaas ging Jessica aan het begin van de tweede set (weer!) door haar linker enkel, waardoor ze niet meer maximaal kon spelen. Met 2-0 (setstanden 21-7 en 21-14) pakte Melinda Mendez de titel. Eerder kon het Puertoricaanse duo de gouden medaille in het dubbelspel al ophalen. Tegenstanders Torres en McConney lieten zeer 'un-pro' verstek gaan. Een euvel dat het toernooi in meerdere divisies ontsierde overigens.

In de heren dubbelfinale stonden uitsluitend gerenomeerde namen op het affiche: Wally Amaro, die in augustus het publiek in Franeker op de banken kreeg, stond opgesteld met POWER-player Herman Mendez. Tegenstanders Cesar Sala en William Polanco gingen als underdog de finale in. Polanco kampt met een zeer pijlijke tennisarm en had daarom de halve finale in het enkelspel al laten lopen. In de eerste set konden Polanco en Sala het duo uit Puerto Rico tot 5-5 bijbenen, maar daarna was de beer los: Herman "El Duro" Mendez schoot met scherp en zorgde voor het verschil: 21-13. In de tweede set bleven Polanco en Sala na een goede start steeds juist aan de goede kant van de score al kwamen Mendez en Amaro vier keer langszij: 8-8, 12-12, 13-13 en 18-18. Cesar Sala maakte met spectaculaire reddingen op de powershots van Herman Mendez het verschil, en sleepte met 21-18 een derde set uit het vuur. In de tie-break leek het pleit snel beslegd. Herman Mendez leverde aan de lopende band killshots met de precisie van een laserstraal af. Op 9-1 leek het een walk-over te worden, maar op dat moment herpakten Sala en Polanco zich. Door het spel meer naar het achterveld te verplaatsen konden ze langer in de rally blijven. Ze kwamen terug tot 9-7 en leken toen het momentum te hebben. Een tweetal onnodige fouten brachten echter de beslissende score op het bord: 11-9. Wally Amaro en Herman Mendez mogen zich de komende 3 jaar Wereldkampioen noemen.

4e Editie One Wall Federation Cup
Stuivertje wisselen tussen Team PR en Team USA
Een beetje onder het motto "nu we er toch zijn" wordt in het kielzog van het wereldkampioenschap ook de One Wall Federation Cup gehouden. Dit is een in principe jaarlijks landentoernooi voor nationale teams (m en v). Door tijdgebrek werd het toernooi beperkt tot één enkelpartij en één dubbelpartij. Bij een gelijke stand telde het aantal in de wedstrijd behaalde punten. De voorrondes werden zaterdag (tot zéér!) laat gespeeld. De laatste spelers kwamen 's nacht na twee uur van de baan. Puntje voor de evaluatie zullen we maar zeggen.

Op zondag werden de finales gespeeld. Bij de dames kwam Puerto Rico met het toch al succesvolle duo Melinda Mendez en Jessica Lopez als winnaar uit de bus. In de vorige editie moesten ze die eer aan de USA laten.
In de hereneditie van de FedCup wist Ierland zich verrassend te plaatsen voor de finale, waarin het uitkwam tegen de USA. Titelhouder Puerto Rico was tegen deze laatste tegenstander van formaat al in de halve finale gestrand. De Amerikanen heroverden volgens verwachting de titel door de Ieren met 2-0 af te troeven.

Zaterdag, dag van de waarheid.....
"Yn de heale finale steane gjin koekebakkers" Dit sitaat van Okkinga sr gaat niet alleen op in het Fries spel. Ook op het WK One Wall in Ierland viel vandaag in de meeste klassen de "vorentscheidung". Voor veel oranjespelers betekende dat niet veel goeds, maar ook op zaterdag zijn nog steeds positieve verhalen te melden.

Zaterdag - Dirjan Bouma en Jehannes Gietema gaven goed partij in de kwart finale tegen het Ierse duo Lydon en Conneely maar verloren uiteneindelijk toch in 3 sets. Naar behoren gepresteerd dus! Evert Pieter en Marten moeten hun partij helaas opgeven. Marten viel in de 1e set geblesseerd uit.

Harmke Siegersma kon zonder te spelen door naar de halve finale in de klasse tot 23 jaar. Daar werd ze weggeserveerd door de Amerikaanse Danielle Daskalakis. Ook Hermine Sytema kwam na een 'no show' in de halve finale waarin ze het onderspit moest delven. Harmke Siegersma had nog een ijzer in het vuur: samen met haar Amerikaanse partner Shena Brown was ze doorgedrongen tot de halve finale in de Dames Doubles B. Chin & Belfort, de Amerikaanse tegenstanders, blokkeerden daar in 2 sets de toegang tot de finale. Miranda Scheffer en Marike Beckers waren ook doorgedrongen tot de laatste acht in het dames B-toernooi. Ze verloren daar in straight games van Veronica Figueroa en haar partner Yolanda Monroe (beide NY).

Geke de Boer won in de klasse dames tot 19 haar kwartfinale partij tegen Aofie McCarthy. In de halve finale wacht de Ierse Catriona Casey. Die staat als eerste geplaatst, en niet zonder reden.
In de masters-dubbel viel het doek voor Theunis Piersma en Pieter Tienstra. Ze waren kansloos tegen de oude Ierse kampioenen Kerr & Sheridan: 15-1 en 15-2.

Zondag is de finaledag.

One Wall FedCup
Vandaag ging ook de One Wall Federation Cup van start. Een internationale landenwedstrijd die dit jaar is gecombineerd met het WK. De Nederlandse heren hadden met Canada in de eerste ronde geen slecht lot: Kees van der Schoot haalde de enkelpartij binnen en Hans Wassenaar en Tjisse Steenstra wonnen de dubbelpartij. In de tweede ronde viel helaas het doek. Ierland was te sterk en versloeg oranje met 2-0.

De dames zijn ook goed van start gegaan in de FedCup. Er werd nipt gewonnen van Groot Brittannië. Miranda Scheffer verloor de enkelpartij tegen Kerry White, die al twee jaar in New York woont en speelt. In de dubbelpartij wist Nederland wel te winnen. Door een hoger aantal behaalde punten (+2!) viel het dubbeltje net de goede kant op. In de tweede ronde moest op de late avond nog de tweede ronde worden afgewerkt: Puerto Rico was voor de dames dit jaar in Franeker  eerder ook al een struikelblok. In Ierland waren de machtsverhoudingen niet anders, al wist Scheffer in haar enkelpartij tegen Jessica Lopez nog 10 punten op het scorebord te toveren.

Victorious Friday in doubles (bijltjesdag in het enkelspel)
Vrijdag - In het dubbelspel gooiden de Nederlanders vrijdag hoge ogen: Marike Beckers en Miranda Scheffer gingen in de eerste ronde in de Dames B-divisie voortvarend van start met een klinkende 2-0 overwinning op Wrynn & Flavin. Setstanden 15-5 en 15-1.
In dezelfde klasse wonnen ook Harmke Siegersma & Shena Brown hun partij al moest daar wat harder worden gewerkt voor de overwinning. In de tie-break moesten Shirley Chen (USA) en de Engelse Marianne Catmull het hoofd toch buigen voor Harmke en Shena. In de kwart finale moet alles uit de kast: Sophie Murphy en Jessica Santiago, het duo dat in Franeker het kampioenschap pakte, is dan de tegenstander.
Janny Yntema en Hiltsje Klaversma hadden de pech direct te moeten aantreden tegen het sterke Amerikaanse duo Chin en Belfort: Knock-out in de eerste ronde: 0-2.

Bij de jeugd zijn Dirjan Bouma en Jehannes Gietema in het dubbelspel nog in de race voor de prijzen. Ze wonnen hun derde-ronde-partij van het Ierse duo Loughnane & Hayes waarmee ze zich knap hebben geplaatst voor de kwart finales.

Het enkelspel bracht de (meeste) Nederlanders vrijdag geen geluk: Neelie Steenstra, die als eerste aan de bak moest, gaf nog wel het goede voorbeeld door haar partij na een spannende tie-break (11-9) met 2-1 te winnen.
Miranda Scheffer moest in de open klasse aan de bak tegen de als nummer 1 geplaatste Karen McConney. Ze kon het niet bolwerken. De eerste set ging kansloos met 21-1 verloren. In de tweede set wist ze wat meer tegenstand te bieden, maar 21-10 is duidelijke taal. McConney ontmoet in de volgende ronde Jessica Lopez.
Marike Beckers moest na drie sets in de eerste ronde haar meerdere erkennen in Ciara Mahon.
Janny Yntema kwam uit in de klase dames 30+. Ze moest het opnemen tegen de Amerikaanse Loreen Belfort die met 2-0 wist te winnen. Ook Kees van der Schoot vloog er in het enkelspel met 2-0 uit tegen de Ier Conor McElduff.

Thunder Thursday in Dublin
Donderdag - Vandaag is er wat meer positief nieuws van het Ierse front te melden: Kees van der Schoot is door de voorronde in de klasse 19-en-jonger na een knappe 2-1 winst op Tristan Smit. Tegenstander in de ronde van 16 is voor Kees de als 3e geplaatste Conor McElduff.

Harmke Siegersma is met haar nieuwe maat Shena Brown (USA) succesvol in actie geweest: Ze zijn een ronde verder in het dubbelspel. (15-8 en 15-4).

Hans Wassenaar heeft met een 2-0 winst op Ciaran Burke de laatste acht bereikt in de klasse 23 en jonger. Hij treft daar de als eerste geplaatste Stephen Cooney. Jelte Pieter Dijkstra en Tjisse Steenstra kwamen helaas niet tot winst in hun eerste ronde partij. Zij verloren met respectievelijk 2-0 en 2-1.

Tjisse Steenstea en Hans Wassenaar hadden in de B-divisie van het dubbelspel niet genoeg in huis tegen het Amerikaanse duo Torres & Ferruggia. Zij zijn in twee sets uitgeschakeld. Met 15-9 en 15-11 wisten ze nog redelijk wat tegenstand te bieden.

Jeugdspelers Dirjan Bouma en Jehannes Gietema zijn in het dubbelspel wel een ronde verder. Zij wonnen hun partij in 2 sets met 15-3 en  15-14.

Miranda Scheffer hoefde in de 1e ronde in de open divisie van de dames niet in actie te komen: tegenstander Jessica Gawley melde zich af. Bij de laatste acht ontmoet ze de als eerste geplaatste Karen McConney. Ook bondscoach Pieter Tienstra die meedoet bij de super-senioren kreeg de eerste ronde een vrije doorgang. (foto: Dirjan Bouma in actie)

Woensdag gehaktdag in Dublin
Woensdag - Pier Piersma heeft in het enkeltoernooi zijn Waterloo gevonden tegen Finton Creamer. Ook in het dubbelspel ging het de Nederlanders vandaag niet voor de wind: Pier Piersma en KeesVan der Schoot zijn in twee sets het toernooi uitgespeeld door de Ieren Brady en Fitzpatrick. Hans Wassenaar en Tjisse Steenstra hebben zich zonder te spelen geplaatst voor de tweede ronde: De tegenstanders kwamen niet opdagen.
Bij de dames konden Harmke Siegersma en Nelie Steenstra het lang niet bolwerken tegen het duo Mendez en Torres uit Puerto Rico. Harmke heeft nog een herkansing, want ze heeft in 2e instantie geformeerd met de Amerikaanse Shena Brown.
Jehannes Gietema kon het in de 2e ronde niet bjibenen: hij werd met duidelijke cijfers (2x 15-1) uitgeschakeld. Marten Bergsma verloor zijn singlespartij met 2-1 (tie-break 11-6).
Hans "cheater-tweeter" Wassenaar :) en Tjisse Steenstra hoefden in de eerste ronde niet in actie te komen omdat de tegenstanders niet kwamen opdagen.

Tyree Bastidas wint singles en samen met Billie 'The Bus' O'Donnell ook de dubbeltitel
Vandaag zijn in het 1 wall "small-ball" toernooi, waarin met een harde en snelle bal wordt gespeeld, de beslissingen gevallen. Tyree Bastides heeft beslag gelegd op de singles titel ten koste van Joe Kaplan. In het dubbeltoernooi ging de strijd tussen Willie Polanco & Peewee Castro en Tyree Bastidas & Billie "The Bus" O'Donnell. De winst in de eerste set ging met 21-18 naar Tyree en Billie. De tweede set ging met 21-14 overtuigend naar de uittredende kampioenen PeeWee en Lefty Willie Polanco. In de tie-break konden deze laatsten een snelle 7-2 achterstand niet meer goed maken. Met 11-8 heeft de jonge generatie in de personen van Tyree Bastidas en Billie O'Donnell het stokje overgenomen.

Inmiddels staat het speelschema behoorlijk onder druk. Door de steeds onzekerder wordende aanvangstijden van de wedstrijden is het lastig voorbereiden voor de spelers.

Jehannes Gietema laatste Oranjetroef in 15-en jonger
Dinsdag - Na speeldag drie is de inbreng van Nederland bij de jongens "15 and inder" gedecimeerd: Helaas moesten Dirjan Bouma, Wybren Postma en Evert Pieter Tolsma het onderspit delven. Jehannes Gietema is na een knappe 2-0 overwinning op de Ier Jake Kearney doorgedrongen tot de 3e ronde. Ook Pier Piersma is bezig aan een goeie serie. Na een 2-0 overwinning op Don Delbecq plaatste hij zich voor ronde vier waar woensdag de als 8e geplaatste Fintan Creamer de tegenstander is in de strijd voor een plaats bij de laatste 16.
Op woensdag stappen ook de mannen in de open divisie voor eerst in het strijdperk. Donderdag komen (eindelijk!) ook de dames in actie.

Oranje-spelers goed uit de startblokken
Maandag - De oranje-spelers zijn in Dublin goed uit de startblokken gekomen. Bij de jongens (15 en jonger) heeft Nederland in de 2e ronde nog vier troeven in het spel: Jehannes Gietema, Dirjan Bouma, Wybren Postma en Evert Pieter Tolsma. Het is in die klasse een lange weg naar het ereschavot: er zijn nog maar liefst 60 concurrenten in de race! Dinsdag spelen de jongens de 2e ronde. Voor Dirjan is er een dubbel programma: Hij speelt laat op de avond in de 1e ronde van het dubbeltoernooi. Bij de heren is Pier Piersma met een eenvoudige 2-0 overwinning op J.D. Murphy naar de 3e ronde in de heren C-divisie doorgedrongen. Hij ontmoet daar dinsdag Donatien Delbecq. Eastereiner Bauke Dijkstra moet zijn hoop vestigen op de dubbelcompetitie: hij werd in de 1e ronde van het singlestoernooi uitgeschakeld. Dinsdag moet ook Marten Bergsma aan de bak. Hij speelt in de klasse 17 en jonger.

Het wedstrijdschema (xls) is compleet en voor de thuisblijvers zijn de uitslagen hier op de voet te volgen. Hieronder een overzicht van de indeling van de belangrijkste divisies. In de loop van de komende week zijn de uitslagen hier te volgen:
Heren enkelspel Open divisie
Dames enkelspel Open divisie (met Miranda Scheffer)
Heren dubbelspel Open divisie
Dames dubbelspel Open divisie
Heren B enkelspel (met o.a. B. Van Nuffelen, S. Potiez en G. Dumoulin namens België)
Dames B enkelspel (met Marike Beckers)
Heren B dubbelspel (met Pier Piersma/Kees v.d. Schoot en Hans Wassenaar/Tjisse Steenstra)
Dames B dubbelspel (met o.a. M. Scheffer/M.Beckers en Harmke Siegersma/Nelie Steenstra)
Heren enkel 23 en onder (met Jelte Pieter Dijkstra, Tjisse Steenstra en Hans Wassenaar)
Dames enkel 23 en onder (met Harmke Siegersma en Nelie Steenstra)
Heren enkel 19 en onder (met Kees van der Schoot)
Dames enkel 19 en onder (met Geke de Boer)
Verder doen er nog een aantal jeugdspelers uit Nederland mee. Door één van de bovenstaande links te kiezen en vervolgens de juiste leeftijdsklasse aan te klikken, zijn ook hun resultaten hier te op de voet volgen.

 

 

 

 

Loting WK Ierland bekend (up-date 08-10-12)
Miranda Scheffer en Marike Beckers als nummer 1 geplaatst in de B-divisie.
Adel verplicht, moeten ze bij de organisatie voor ogen hebben gehad bij de indeling van het dames dubbeltoernooi. Miranda Scheffer en Marike Beckers prijken bovenaan de spelerslijst. Dat betekend zeker niet dat het een makkelijke opgave wordt daar in Dublin. Vanaf de kwart finales moeten alle hens aan dek om het podium te bereiken. Meest waarschijnlijke tegenstanders in die ronde zijn Havern & Madine. In de halve finales moet de winnaar van die pot zich waarschijnlijk meten met Murphy & Santiago. Maar de bal is ook hier spreekwoordelijk rond. In de 2e helft van de lijst, met o.a. het Nederlandse duo Siegersma en Steenstra, lijken de beste kansen voor een finaleplaats voor Florabell Lee en Kerry White.

Open divisie herendubbel
In de open divisie bij de heren zijn voor de top-favorieten, Timbo Gonzales en "PeeWee" Castro, onderweg naar een finaleplaats het duo Willie Polanco / Cesar Sala het grootste struikelblok. Het als nummer twee geplaatste duo Herman Mendez en Wally Amaro heeft op het eerste gezicht een net wat gemakkelijker lot. Mendez a.k.a. El Duro, steekt in een prima conditie en heeft speciaal voor de Worlds zijn gewicht op 'warrior' niveau gebracht. Hij hoopt samen met Amaro de nummer één ranking van Gonzales en PeeWee te logenstraffen. De overige herendubbel-categorieën worden morgen bekend gemaakt.


Enkelspel
Miranda Scheffer die uitkomt in de hoogste divisie treft daar in de eerste ronde de Canadese Jessica Gawley. Wanneer ze die ronde doorkomt, dan wacht in de tweede ronde de als nummer 1 geplaatste Karen McConney. Een uitdagende loting dus.
Harmke Siegersma, die in het enkelspel uitkomt in de onder-23 categorie moet het opnemen tegen Ashley Prendiville (foto). Harmke is als 5e geplaatst en heeft een vrije doorgang naar de laatste acht. Dat betekend dat bij winst in de eerste partij, direct wordt doorgestoomd naar de halve finale. Daar wacht waarschijnlijk de als 1e geplaatste Lorraine Havern.

Open divisie heren enkel
In de open divisie bij de heren, lijkt de organisatie het spoor even bijster te zijn: Titelkandidaat en minimaal top 3 speler, Givonni Vasquez moet zich als ongeplaatste speler door een voorronde worstelen en ontmoet waarschijnlijk al in de kwart finale de terecht als nummer 1 geplaatste Timothy Gonzalez. Smallball speler Cesar Sala staat dan wel weer als vierde geplaatst, wat ook een opmerkelijke keuze mag worden genoemd. Hij heeft in het big ball circuit al jaren geen aansprekend resultaat meer neergezet. In de onderste helft van de lijst lijkt het te gaan tussen Herman Mendez en Wally Amaro met Tyree Bastidas als outsider.

Record aantal deelnemers aan WK-muurkaatsen in Ierland
Dublin, 19-09-2012 - Voor het WK voor individuele spelers wat in oktober in Dublin, Ierland zal worden gespeeld, hebben zich een record aantal van ruim 2000 muurkaatsers ingeschreven. Negen jaar geleden was Ierland voor het laatst gastland voor het WK. Het deelnemersveld voor alle leeftijd- en kwaliteitklassen was toen ruim 1000 spelers. Een verdubbeling in nog geen 10 jaar tijd dus. Aan deze groei draagt ook het vaste land van Europa, bij eerdere edities nog maar nauwelijks present, haar steentje bij. Italië, België en ook Nederland zijn op het toernooi vertegenwoordigd.
De indelingen zijn nog niet definitief, maar o.a. Marieke Beckers en Miranda Scheffer zullen uitkomen in de B-divisie het dubbelspel. In het enkelspel staat Miranda in de hoogste, open divisie op de startlijst. Kees van der Schoot en Pier Piersma zullen eveneens als dubbelteam in de B-divisie uitkomen en Tjisse Steenstra en Hans Wassenaar zullen hun kunsten laten zien in de 23-en-onder divisie bij de heren. Ook een aantal jeugdigen zijn van de partij. Bettie Blumers zal namens het bestuur van de KNKB vertegenwoordigd zijn in Dublin.

Verrassend is de aanwezigheid van een bescheiden delegatie Basken, die zich een tijdje niet hebben laten zien op one wall toernooien. Verder zijn er spelers uit de USA,  Ecuador, Japan, Australië, Cuba, Puerto Rico, Engeland en natuurlijk een groot contingent spelers uit het gastland Ierland. Van het totale deelnemersveld is ongeveer 2/5e one wall speler, wat een spectaculaire groei betekent ten opzichte van eerdere edities. Het merendeel speelt met de ook in Nederland gebruikte "big blue" die in Ierland, in verband met de blauwe one wall banen, overigens geel zal zijn.
De spelers met de harde "small ball" lijken een uitstervend ras: met nog geen vijftig deelnemers is daar alleen in het enkelspel bij de heren en dames een volwaardige competitie mogelijk. De meeste deelnemers in die groep behoren tot de zogenaamde "Coney Island crowd" een kleine, harde kern small ball spelers die deze one wall variant (nog) in leven houdt. De overige 3/5e van de spelers heeft zich ingeschreven voor de 4-wall variant, traditioneel het meest gespeelde kaatsspel in Ierland.

Favorieten
In het one wall big ball toernooi staan vrijwel alle grote namen op de deelnemerslijst: In het enkeltoernooi bij de heren lijken de beste papieren op basis van de dit seizoen behaalde resultaten voor Timbo Gonzales en Givonni Vasquez met als outsiders Herman Mendez, Tyree Bastidas en Wally Amaro, allemaal spelers gehard in het New York-circuit. Grote afwezige is John Rookie Wright, al 20 jaar dominant in het big ball circuit en regerend wereldkampioen in het enkelspel.

In het herendubbeltoernooi is Timbo Gonzales gekoppeld aan veel-winnaar PeeWee Castro. Castro won op de vorige editie van het WK samen met Willie Polanco de dubbeltitel. Het is nog niet duidelijk met wie deze laatste zal dubbelen. Ook topper Vasquez is op de lijst nog niet gekoppeld. Het zou een prima combinatie kunnen zijn.

Bij de dames zijn de favorieten minder goed te duiden: Wel lijkt het bijna zeker dat de Amerikaanse hegemonie daar minder groot zal zijn dan bij de heren. De Engelse en Ierse speelsters zouden daar wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.

Op de speciale WK-website, www.worldhandball2012.com is steeds het laatste nieuws over het toernooi te volgen.


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

eXTReMe Tracker