home - Is "One Wall Handball" jouw game? Start dan nķ je eigen club!

Een eigen club starten, hoe doe ik dat?
Om te beginnen heb je een flinke dosis enthousiasme nodig en een paar vrienden die dat met je delen! Zoek een geschikte muur (binnen of buiten, maakt niet uit) waar jullie je spel kunnen spelen en spreek wekelijks een vast uur af waarop wordt gespeeld. Maak je eerst niet te druk over de exacte afmetingen van de muur of het speelveld. Met duck-tape kun je moeiteloos in elk zaaltje, loods of op elk (school-)plein een one-wall baan markeren. Misschien kun je met een tennisclub die beschikt over een oefenmuur afspraken maken over het gebruik daarvan? Wees creatief! Schaf bij de KNKB of via
muurkaatsen.nl een aantal ballen aan en je kunt starten. Beschik je nog niet over offiŽle ballen? Geen probleem, met (oude) tennisballen is het spel ook prima te spelen!
Play your game at any wall with any ball!

OK, en dan?
Lekker ballen! "The game is the message!" Het enthousiasme voor het spel levend houden door de wekelijkse work-out op de muurkaatsbaan is het belangrijkste. Mond-op-mond reclame is de beste promotie voor de sport. Hou de activiteiten in het begin zo laagdrempelig mogelijk. Daag vrienden-van-vrienden uit om het spel minimaal een keer uit te proberen. Nog nooit gekaatst? Geen probleem! Leeftijdverschil? Niet belangrijk! Al jaren niet meer gesport? Dan is het de hoogste tijd om weer te beginnen! Try before you die!

We spelen nu wekelijks een uurtje.......
Keep in touchs! Onderhoud het contact met je one wall maatjes. Fysiek, via belletjes en SMS of start bijvoorbeeld een groep op Facebook waar jij en je medespelers ervaringen en foto's kunnen delen. Zoek ook een geschikte hang-out voor de "4e set", zodat jullie na de wedstrijden gezellig kunnen nakaarten en nieuwe sportieve plannen kunnen smeden.

We draaien nu een tijdje en we willen meer!
Dan wordt het tijd om jullie eerste clubtoernooi te organiseren! Minimaal aantal deelnemers? Vier! Met vier mensen kun je een compleet toernooi spelen met zowel enkel- als dubbelspel. Met wisselende partners kun je een halve competitie dubbelspel opzetten. Iedereen speelt dan met en tegen iedereen. Als jullie genoeg "baantijd" hebben kun je ook nog een halve competitie enkelen. Hou de wedstrijden (en daarmee de wachttijden) kort. Speel bijvoorbeeld sets tot 11 punten. Om toernooien tot het einde spannend te houden is het een goed gebruik om de verliezende partij toch de mogelijkheid te geven om matchpunten te verdienen: bij sets tot 11 krijgt de winnaar 2 wedstrijdpunten en de verliezer 1 wanneer deze minimaal 7 punten heeft gehaald. Spelen jullie sets tot 15 punten, dan moet de verliezer minimaal 10 punten halen om toch een matchpunt in de wacht te slepen etc. Zorg voor aardige prijsjes en een gezellige prijsuitreiking. Natuurlijk plaats je foto's en verslagen op de sociale media als herinnering aan jullie toernooi.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor het starten van een informele muurkaatsgroep zijn enkele tientjes. Een paar ballen en een rol ducktape is alles wat je nodig hebt. Willen jullie gebruik maken van een gymzaal dan moet je natuurlijk afspraken maken hoe je de kosten daarvoor gaat delen. De meeste gymzalen zijn direct of indirect in exploitatie bij gemeenten of gemeentelijke instellingen. Neem daar contact mee op over de gebruiksvoorwaarden. Organiseer je een toernooi, schat dan van te voren de kosten in en vraag van iedere deelnemer een (kostendekkende) bijdrage.

Safety first!
Wanneer jullie van start gaan, besef dan dat sport er is voor de fun. Niemand zit te wachten op blessures en andere vervelende bijzaken. Neem de veiligheid van je zelf en je sportmaten altijd serieus.

Een steuntje in de rug nodig?
OK, makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Misschien willen jullie een steuntje in de rug? Neem dan contact met ons op, dan gaan we dat proberen voor jullie te organiseren. Dat kan door een clinic te geven bij jullie in de buurt of doordat jullie een wedstrijd of training bijwonen van een bestaande muurkaatsgroep of vereniging. Dat is handig om de spelregels en de basistechnieken van het spel onder de knie te krijgen.

Het kan ook zijn dat je praktische vragen hebt over het oprichten van een officiŽle vereniging, je laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een bankrekening openen, een verzekering afsluiten etc.
Misschien kun je dat prima zelf en anders is er wel iemand die je kent die jou daarbij kan assisteren of adviseren. Zo is er het misverstand dat je altijd naar een notaris moet om een vereniging op te richten. Natuurlijk kan dat wel, maar als je de kosten wilt beperken, dan kan het ook zonder. Als je met je sportvrienden deze statuten ondertekend ťn je daarmee laat inschrijven bij de Kamer van Koophandel dan heb je het vooreerst prima geregeld! Je hebt dan een "vereniging met beperkte rechtsbevoegheid" opgericht. Je kunt, als de vereniging wat financiŽle reserves heeft opgebouwd, alsnog langs de notaris gaan om je club om te turnen naar een "vereniging met volledige rechtsbevoegdheid". De KNKB beschikt over een afdeling "Verenigingsondersteuning" die jullie kan informeren over wat er zoal komt kijken bij het runnen van een club.

Wat en hoe je het ook doet, zorg dat plezier in het spel altijd voorop blijft staan. Thats what the game is made for!


 

 

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker