home - Nieuws en uitslagen

Europees Jeugdampioenschap One Wall Handball 2010
Muurkaatsuitslagen Vlaamse Entiteit en KNK
Nijs MKF De Wide Stege Jirnsum
Uitslagen "De Helfrichs" Kimswert
Worlds en One Wall Federation Cup Portland 2009
Overzicht Frontball Toernooien 2008/2009

 

PeeWee Castro in finale Big Ball Nationals ruim langs Han Lee
New York - 15 aug 2010 - Op het derde One Wall Big Ball kampioenschap heeft Yuber "PeeWee" Castro in de finale op indrukwekkende wijze afgerekend met opkomend talent Han Lee. De snijdende opslag en nauwkeurige smashes van PeeWee waren teveel voor Lee. Klik op de foto om de wedstrijd op YouTube te bekijken. Regerend kampioen John "Rookie" Wright raakte een week voor het toernooi geblesseerd en was niet in staat zijn titel te verdedigen. 

 

 Porto Rico wint 3e heren-editie van de One Wall Federation Cup, Dames USA prolongeren titel
Nederlandse dames leggen knap beslag op het brons
Imperia, 14 november 2010 - Nadat team USA in de halve finale met 2-1 was ontsnapt aan team Mexico, moest het in de finale haar meerdere erkennen in de muurkaatsers van team Porto Rico. Herman Mendez (Porto Rico) versloeg in de eerste enkelpartij van de finale Hang Ching-Li (USA) met 15-12. Het was een partij van een hoog niveau. William Polenco was in de tweede enkelpot niet in staat het tij te keren: Wally Amaro rook bloed nadat hij van een aanvankelijke achterstand terug kwam tot 7-7. Na een 9-9 stand wist Polanco nog een aantal keren een side-out uit de strijd te slepen, maar scoren deed hij niet meer: 15-9 was de eindstand voor team Porto Rico, voldoende voor de overwinning in het herentoernooi. De Engelsen die zaterdag overtuigend de halve finales bereikten kregen in de strijd om de derde plaats slaag van Mexico: 3-0.

In het damestoernooi, waarin USA en Porto Rico eveneens tot de finales doordrongen, wist team USA (Maria Rivera, Stephanie Vega, Karen McConney en Alethia Mendez) de titel wel te prolongeren. De Nederlandse dames, Miranda Scheffer en Harmke Siegersma legde via een zwaar bevochten 2-1 overwinning op het goed partij gevende Engeland beslag op het brons.

In het troosttoernooi om de ELA-cup legden de Italianen in het herentoernooi beslag op plaats ťťn en twee. Nederland kreeg daarin de derde prijs in de schoot geworpen, omdat bij de strijd om die plaats de Canadezen al 'airborn' waren. Een finale plaats ging voor Pier Piersma, Dennis Wijnjeterp en Hans Wassenaar eerder nipt aan hun neus voorbij door de beslissende dubbelpartij met 14-15 te verliezen van ItaliŽ. Bij de dames was in de strijd om de ELA-cup het enige Ierse succesje te melden: Zij versloegen in de finale de dames van team Baskenland.


De Franse FFJB was op het laatste moment aangetreden als vervanger van de afwezige Ecuadorianen. Voor de spelers van de FFJB was de Federation Cup een kennismaking met One Wall Handball. Namens BelgiŽ, waar het al tijden niet botert in de kaatsbond, was naast de KNK, ook de kleinere WBF aanwezig. De Valenciaanse bond heeft de stap naar One Wall Federation Cup nog steeds niet weten te maken. De aanwezigheid van team Mexico was een verrijking van het toernooi. De halve finale tegen USA was het bekijken meer dan waard. (zie de YouTube film hierboven)

Relevante links: Verslagen op de site van de KNKB en Losferisterio.it Een compilatie van de finalerondes is de komende dagen nog te bekijken via internet op www.aigipe.it

Muurkaatsers reizen naar Imperia
Vanuit de hele wereld trekken vandaag en morgen muurkaatsers naar het noorden van ItaliŽ. Op zaterdag en zondag wordt in Imperia de prestitieuze One Wall Federation Cup verkaatst. Het Nederlandse muurkaatsteam bestaat uit een 5-tal kaatsers: Pier Piersma, Hans Wassenaar en Dennis Wijnjeterp vormen het herenteam en bij de dames heeft bondscoach Pieter Tienstra de beschikking over Miranda Scheffer en Harmke Siegersma. Aan het herentoernooi zullen 14 federaties uit 13 landen deelnemen. In het damestoernooi zullen 8 teams strijden om de hoogste eer. Bijzonder aan de One Wall Federation Cup is dat daar kaatsbonden vertegenwoordigd zijn, die zijn aangesloten bij verschillende internationale kaatsorganisaties. Houder van de Cup bij zowel de heren als de dames is team USA.

De deelnemende landen bij de heren zijn: Nederland, ItaliŽ, Baskenland, Frankrijk, BelgiŽ (FRNP-KNK en WBF), Engeland, Ierland, AustraliŽ, Ecuador, Mexico, USA, Canada en Puerto Rico.
Aan het damestoernooi doen de volgende landen mee: Baskenland, Nederland, USA, Puerto Rico, ItaliŽ, Ecuador, Ierland en Engeland. Grote afwezige in zowel het heren- als het damestoernooi is de Valenciaanse federatie. De loting voor de poule-fase van het toernooi die op zaterdag wordt gespeeld, vindt vrijdagavond plaats.

Samenstelling teams One Wall Federation Cup
Ierland: Heren: Charly Shanks, Dessie Keegan, Robbie McCarthy en James Doyle. Dames: Lorraine Havern, Pauline Gallagher, Marianna Rushe en Ashley Prendividlle.
AustraliŽ: Heren: Jim Cormie, Robert Winter en Jean Paul Baggio. Dames: --
BelgiŽ (FRNP-KNK): Heren: Greg Van Impe, Wouter Wielandt, Vincent Dusquenne en Sebastien Poitiez. Dames: --
BelgiŽ (WBF): Heren: Bastien Van Nuffelen en Philippe de Mil. Dames: --
Canada: Heren: Pat Shearer, Brad Warren en Grant Jennings. Dames: --
Ecuador: Heren: William Coello, Josť Fuentes, Enrique Rugel en Hector Centeno. Dames: Lorena Peralta en Astrid Rugel. (NO SHOW)
Engeland: Heren: Adrian Lee, Peter Cohen, Daniel Grant, Peter White. Dames: Kerry White, Marianne Rees en Ashley Lumbard.
Frankrijk: (FFJP) Heren: Andy Couteau, Gregory Fontaine, Gerome Gamez en Kevin Gouyot. Dames: --
Frankrijk: (FFJB) Heren: Rachid EL Haous en Kevin Potrich. Dames: --
Nederland: Heren: Pier Piersma, Dennis Wijnjeterp en Hans Wassenaar. Dames: Miranda Scheffer en Harmke Siegersma.
ItaliŽ: Heren: Team 1: Bruno Campagno, Enrico Rinaldi Busca en Massimo Vacchetto. Team 2: Mariano Papone, Giovanni Ranoisio, Luigi Cotti en Cristiano Pellini. Dames: Sara Scapolan,
Viola Massarotto en Francesca Ricci.
Mexico: Heren: Sal Duenas en Samzo Hernandez. Dames: --
Puerto Rico: Heren: Herman Mendez en Wally Amaro. Dames: Maggie Crespo, Michelle Melendez, Cheyleen Cruz en Raquel Murphy.
Baskenland: Heren: Aitor Erauskin, Iker Gordon, Unai Albarado en Mikel Gonzalez. Dames: Itxaso Pradera, Ane Isasmendi, Ane Etxeberria en Garazi Martinez.
USA: William Polanco, Steve Robalino, Hang Ching-Li en Eddie "Shooter" Ramos. Dames Maria Rivera, Stephanie Vega, Karen McConney en Alethia Mendez.

Relevante Links:
One Wall Federation Cup - San Remo News - Ventimiglia.biz -
LoSferisterio.it - Imperia -

Iker Etxebarria en Aitor Erauskin prolongeren titels op 5e Baskisch One Wall kampioenschap
Baskenland -25 september - Op het 5e Baskisch kampioenschap One Wall hebben de gesettelde spelers Iker Etxebarria en Aitor Erauskin hun titels met succes verdedigd. In het enkelspel versloeg Etxebarria in de finale Enrike Huizi in twee sets (8-3en 8-7). Iker Etxebarria is de eerste Bask die twee keer op rij de kampioensbarret weet te winnen. In het dubbelspel was hij samen met Aitor Erauskin net te sterk voor het duo Mikel Gonzalez en Ander Martin : (8-6/7-8/3-2). De Baskische titels geven recht op deelname aan de One Wall Federation Cup die op 13 en 14 november in het Italiaanse Imperia wordt gehouden.

Bij de junioren ging de titel naar de talentvolle Eki Ziarrusta die in de finale eveneens een tiebreak nodig had om Mikel Bereinkua naar het zilver te verwijzen: (4-8/8-4/3-0).

 

Final One Wall - EuroPilota 2010 from dvdwebz on Vimeo.

Nederlandse dames Europees kampioen: opnieuw succes voor Miranda Scheffer en Marike Beckers
Valencia - 10 september - Marike Beckers en Miranda Scheffer hebben vrijdag in de muurkaatsarena van Massamagrell het Spaanse duo in een zinderende finale met 2-1 verslagen. De eerste set ging na een royale voorsprong van de Friese dames nipt naar de Valencianen. In de tweede set herpakten Marike en Miranda zich en sleepten zo een tiebreak uit het vuur. Deze werd met degelijk spel gewonnen. Marike en Miranda eisten vorig jaar in de tweede divisie al de wereldtitel voor zich op.

De finale van het Europees muurkaatskampioenschap voor dames werd bereikt door winst in de poulefase op Engeland (2-1), ItaliŽ (2-0) en Spanje (2-0). Het is de eerste keer dat er dames actief zijn op een toernooi van de CIJB.

Bij de heren ging de titel naar Team Engeland, debutant bij de CIJB. Ook zij moesten in de finale aantreden tegen het thuisland. Engeland won de finale tegen Spanje met 2-1. De Nederlandse heren Pier Piersma en Michel van der Veen verloren de strijd om de 3e plaats met 2-0 van onze zuiderburen, zodat de Belgen het brons in de tas konden steken.

Meer info op: EuroPilota.com, de Valenciaanse zender RTVV en natuurlijk KNKB.TV.

PeeWee Castro in finale Big Ball Nationals ruim langs Han Lee
New York - 15 aug 2010 - Op het derde One Wall Big Ball kampioenschap heeft Yuber "PeeWee" Castro in de finale op indrukwekkende wijze afgerekend met opkomend talent Han Lee. De snijdende opslag en nauwkeurige smashes van PeeWee waren teveel voor Lee. Klik op de foto om de wedstrijd op YouTube te bekijken. Regerend kampioen John "Rookie" Wright raakte een week voor het toernooi geblesseerd en was niet in staat zijn titel te verdedigen. 

Video compilatie op YouTube: Aanrader!
 

Pete Cohen en Kerry White veroveren Britse titel 2010
Zaterdag 5 juni is op de banen van Westway Sportscenter om de Britse titels gestreden. Zowel bij de dames als de heren ging deze naar de als eerste geplaatste spelers: Pete Cohen won in een zeer boeiende finele van concurrent Ady Lee. Bij de dames ging Kerry White er voor de 3e keer op rij vandoor met de titel. Zij versloeg in de finale Ashley Lumbard.


Fronton Franeker gesneuveld
Zonder de ophef die bij de opening werd gemaakt, is het fronton op Bloemketerp in Franeker gesneuveld. Te duur in het (achterstallig-) onderhoud en de keuze van de KNKB om muurkaatsen alleen als wintersport aan te bieden, zijn de muur fataal geworden. Een ramp voor het muurkaatsen? Zeker niet, want activiteiten werden er niet of nauwelijks ontplooid. Kapitaalvernietiging? Zeker wel, want het fronton is destijds met een flinke som gemeenschapsgeld geplaatst. Gelukkig hebben we de foto's nog. (foto: kaatshistorie.nl)

Muurkaatsen in het nieuws
Ondanks het feit dat One Wall Handball streetgame nummer 1 is in New York, houdt het met de belangstelling van de pers over het algemeen niet over. Afgelopen week bezocht Mark Yost van The Wall Street Journal de banen op Coney Island voor een sfeerimpressie en liep daar onder andere de oud-gedienden Albert Apuzzi en Joe Durso tegen het lijf. De Aziaten komen er aan is de conclusie van de mannen. Klik HIER voor het volledige artikel.

Finalisten regionaal Jeugdkampioenschap Spanje
De kaatsers in Spanje hebben zich een tijdlang afzijdig gehouden van het One Wall handball, maar zo langzamerhand pakken ze de draad op. Op de foto de jeugdige finalisten van een deze week gehouden regionaal scholen kampioenschap. Het toernooi is gespeeld op de banen van Massamagrell waar in september het Europees Kampioenschap zal worden gehouden. Klik HIER voor het volledig verslag op Orba Sport.

Uitslagen jeugdselectie toernooi Belgische Kaatsbond
Op 24 januari zijn in het Belgische Herne selectiewedstrijden gehouden voor het Europees Jeugdkampioenschap. Er werd zeer gemotiveerd en bij vlagen goed gespeeld. De finalisten waren:
- Serie - 13 j : MATHIEU Arnaud en GODART Arnaud. BROCK Antonin en SCARCEZ Jonas en AUBERT Valentin
- Serie - 16 j : SCHMIT Tristan en SOQUETTE Steve, GIGOT Maxime en RASE Jordan
- Serie - 19 j : DUPONT Dimitri en HUART Antoine, BAUSIER Jonathan en DUPONT Maxence en LECOCQ Valentin
Meisjes : AUBERT Marie - MONNIEZ Sophie - COUVREUR Stecy - LENOIR Amandine, - VANBERLAMONT Sabine
Al deze spelers zijn automatisch geselecteerd voor het jeugd EK.

Meer Nieuws en Uitslagen >>

 

KNKB sluit indoor muurkaatsseizoen af
De KNKB heeft op 14 maart de indoor competitie in De Trije te Franeker afgesloten. Zowel bij de jeugd als de senioren/junioren groep leverde het slot van de 2e cyclus nog spannende strijd op. De prijswinnaars:

 

 

 

 Onder 13 
1e prijs Dirjan Bouma 24 punten 
2e prijs Wybren Postma 23 punten 
3e prijs Pieter Sytsma en Ruben Eijzenga 19 punten 

Onder 16 
1e prijs Pieter v/d Schoot 21 punten 
2e prijs Geke de Boer, Jan Sipke Tuinman en Allard Nicolai 18 punten 

Junioren en Senioren 
1e prijs Pier Piersma 39 punten 
2e prijs Johannes Siegersma 33 punten 
3e prijs Michel v/d Veen en Tjisse Steenstra 29 punten 

Bron en foto's: KNKB

 

Eindstanden Jeugd EK One Wall Handball BelgiŽ 2010
Jongens onder 13:
1. ItaliŽ (Vacchetto Paolo - Cazzolato Luca), 2. Nederland 1 (Postma Wybren - Bouma Dirjan), 3. BelgiŽ 1 (Cassart Devan - Cassart William), 4. BelgiŽ 3 (Godart Arnaud - Mathieu Arnaud), 5. Frankrijk 2 (Hiverniaux Gauthier - Tonsart Alexandre), 6. BelgiŽ 2 (Aubert Valentin - Brock Antonin - Scarcez Jonas), 7. Nederland 2 (De Warle Rick - Scheen Durk), 8. Frankrijk 1 (Martini Maxime - Lutin Maxence)
Meisjes onder 13:
1. Nederland 1 (Bergsma Anne Nieke - Van der Schoot Hendrika), 2. Nederland 2 (Zeinstra Marrit - Wijnia Sjanet), 3. BelgiŽ (Couvreur Stecy - Lenoir Amandine - Vanberlamont Sabine), 4. ItaliŽ (Oprescu Elena - Pritti Angelina)
Jongens onder 16:
1. BelgiŽ 2 (Schmit Tristan - Soquette Steve), 2. ItaliŽ (Maschio Simone - Forno Matteo), 3. BelgiŽ 3 (Goossens Mathias - Senterre Sigismond), 4. Nederland 1 (Van der Schoot Kees - Van der Schoot Pieter), 5. BelgiŽ 1 (Gigot Maxime - Rase Jordan) , 6. Frankrijk 1 (Midavaine Tanguy - Lutaster Kevin), 7. Nederland 2 (Bergsma Marten Pieter - De Boer Jan), 8. Frankrijk 2 (Vandamme Damien - Vandamme Quentin)
Meisjes onder 16:
1. Nederland 1 (De Boer Geke - Sytema Hermine), 2. Nederland 2 (Wagenaar Esther - Kingma Lilijan), 3. Frankrijk (Philipponeau Lucie - Petriaux Sandra), 4. BelgiŽ (Aubert Marie - Monniez Sophie), 5. ItaliŽ (Jacob Maddalena - Tedesco Giulia)
Jongens onder 19:
1. BelgiŽ 1 (Dupont Dimitri - Huart Antoine), 2. ItaliŽ (Vacchetto Massimo - Adrignola Marco), 3. Frankrijk 1 (Guyot Kťvin - Aubursin Mathieu), 4. BelgiŽ 2 (Bausier Jonathan - Dupont Maxence - Lecocq Valentin), 5. Spanje (Hernandez Jose Luis - Galvez Juan Jose - Sentandreu Guillem), 6. Nederland 1 (Steenstra Tsjisse - Dijkstra Dennis), 7. Nederland 2 (Kootstra Hendrik - De Bruin Robert) , 8. Frankrijk 2 (Basier Thomas - Verchain Vincent)
Meisjes onder 19:
1. Nederland 1 (Wagenaar Lisette - Siegersma Harmke), 2. Nederland 2 (Steenstra Nelie - Noorman Ilse), 3. ItaliŽ (Crivellari Giulia - Massarotto Viola), 4. Engeland 1 (Sophoclides Kate - Boyle Marguerite), 5. Engeland 2 (Eaves Emma - Streule Lucy)

 

Wouter Wielandt & Gregory Van Impe (Baasrode) Vlaams Kampioen One Wall

Op 6 februari 2010 organiseerde de kaatsentiteit Vlaanderen in samenwerking met Kaatsclub "Op & Over" Grimminge het allereerste Vlaams kampioenschap One Wall Handball (internationaal muurkaatsspel) voor senioren en veteranen. Met 9 seniorenteams en 2 veteranenteams (waarvan 2 van Grimminge in elke categorie) was de opkomst voor de eerste keer magertjes. Een bewijs dat veel Vlaamse spelers en clubs deze discipline nog niet kennen. De uitslagen:

Senioren :
1. Wouter Wielandt - Gregory Van Impe (Baasrode)
2. Glenn Lievens - Dieter Van Kerckhove (Grimminge)
3. Andy Couteau - Florent Verset - David Livis (Kokejane)
4. Steven Van Der Bracht - Jo Van Der Bracht (Grimminge)

Veteranen :
1. Karel De Smet - Christian Sunaert (Grimminge)

De nummers 1 en 2 plaatsen in elke categorie plaatsen zich voor het BK op 14 maart in Jemelle (Rochefort).

1e Muurkaatsbaan in San Miguel de Bolivar(Ecuador)
De opmars van One Wall Handball blijft niet beperkt tot Europa. De stad San Miguel de Bolivar, in Ecuador, heeft sinds vorige week haar eerste internationale muurkaatsbaan. Die is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Valenciaanse stad Godelleta. De baan werd geopend door burgemeesters van beide steden, de heren Salvador Marin en Coloma Vinizio. Voor de daarop volgende demonstratiewedstrijden melden zich de beste Ecuadoraanse spelers.

 

 

Geen verrassingen op selectietoernooi
Franeker 10 januari 2010 - Ondanks het slechte weer konden zondagmiddag de geplande KNKB-selectiewedstrijden gewoon doorgaan. Er werd in maar liefst 9 categorien gekaatst, waarbij de mixklasse dames- en heren 40+ voor het eerst op het programma stond. De seniorenklassen bij zowel de dames als de heren, leverden geen verrassingen op en ook bij de jeugd kwamen de inmiddels bekende namen in het KNKB-muurkaatsen veelal als prijswinnaars uit de bus. Gezien de nog geringe deelname in een aantal klassen, lijkt de beslissing van de KNKB om (nog) geen kampioenstitels aan het toernooi te verbinden terecht.

Toch is het een toernooi met mooie hoofdprijzen: De winnaars, zowel bij de jeugd als bij de senioren, kunnen zich plaatsen voor deelname aan internationale toernooien. Voor 2009 staan er in Europa een 3-tal op de agenda: het 2e Europees Jeugdkampioenschap (februari, Belgie) het Europees Kampioenschap voor dames en heren van de CIJB (september, Valencia) en de One Wall Handball Federation Cup voor zowel dames als heren (november, Imperia, ItaliŽ).

De complete uitslagen: Meisjes onder 13 jaar: 1. Annenieke Bergsma; 2. Marrit Zeinstra.
Jongens onder 13 jaar: 1. Wybren S. Postma; 2. Dirjan Bouma.
Meisjes onder 16 jaar: 1. Geke de Boer; 2. Ester Wagenaar; 3. Hermine Sytema; 4. Lilijan Kingma.
Jongens onder 16 jaar: 1. Kees van der Schoot; 2. Allard Nicolai; 3. Pieter van der Schoot; 4. Marten P. Bergsma.
Meisjes onder 19 jaar: 1. Harmke Siegersma en Lisette Wagenaar.
Jongens onder 19 jaar: 1. Robert de Bruin en Hendrik Kootstra.
Dames boven 19 jaar: 1. Marike Beckers en Miranda Scheffer.
Heren boven 19 jaar: 1. Michel van der Veen en Pier Piersma.
Dames en heren boven 40 jaar: 1. Anton Kingma en Johannes Siegersma; 2. Theunis Piersma en Janny Yntema.

foto: KNKB

Iker Etxebarria: dubbelslag op 4e Baskisch One Wall kampioenschap
27 december 2009 - Iker Etxebarria was de meest succesvolle kaatser op het 4e Baskische kampioenschap One Wall Handball: Hij won het enkelspel en ook in het dubbelspel veroverde hij de Baskische titel. Samen met Aitor Erauzkin won hij een spannende finale met 11-9 van Gonzalez en Ander Martin.

Derde editie One Wall Federation Cup in Imperia (ItaliŽ)
Genua december 2009
- De derde editie van de One Wall Federation Cup zal na het uitstapje naar Portland, in 2010 weer plaatsvinden in ItaliŽ, en wel van 12 tot 14 november.
De organisatie heeft gekozen voor de historische stad Imperia aan de bloemenriviera als speelstad.

Het streven is om minimaal 16 landenteams "aan de start" te krijgen. Team USA is zowel bij de dames als de heren houder van One Wall Federation Cup 2009. De organisatie is in handen van de Expulsim Ludere Association.


* Uitslagen KNKB toernooien 2008/2009